"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 359 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 2/12/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Клането било толкова масово, че Герилово изчезнало от картата


Легендите запазили онова, което не подлежи на унищожение, защото е безсмъртно

Монахиня Валентина Друмева

Няма място по българската земя, където да не се е проливала мъченическа кръв още от римско време и след това в смутните времена на диви нашествия и робство. Мъченичеството, в невероятно големи размери, превръща земята ни в свещена.
С такива размисли дойде желанието да се събират данни за мъчениците и подвижниците, за да се съхрани споменът за техния живот и подвизи и да се запознаят с тях съвременните хора - техните потомци. Така излезе една поредица от три тома. Осъзнавайки сериозността на темата, братята от Зографския манастир обърнаха внимание, че е по-добре изложеното да има документалнонаучна и житийна стойност. Следвайки добрия съвет и тяхното благословение, продължаваме на ново стъпало с нова поредица от кратки очерци, съставени въз основа на исторически и археологически проучвания.
Предназначението на тези слова не е само за знание, но и като пример за живот в Христа и като молитвено призоваване на небесна закрила.
По молитвите на подвижниците, просияли в мъченичество и благочестие по българските земи, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас!

Драматична е съдбата на областта Герлово в Източна Стара планина, която обединява четири важни стратегически прохода: Дервентския, Котленския, Върбишкият и Преславския. Котловината е хълмиста и много плодородна. Всеки би помислил, че населниците й са живели винаги в доволство и мирен труд. Но не било така.
Тази област винаги привличала вниманието на поробителя, а това усложнявало живота на роба. Най-страшното обаче дошло, когато било решено да се помохамеданчи населението. Много сложна била съдбата на красивия крепостен град Герилград, който се намирал на юг от днешния град Върбица.
Последният му владетел бил войводата Герил. Според изследванията на Минко Пенков, старши научен сътрудник при Окръжния исторически музей в Шумен, турците са превзели града след продължителна обсада. Разорили го и осквернили светините му. Част от населението му избягало, а друга част били избити. Оцелелите основали ново селище и го нарекли Герилово на името на войводата. Съществуването му се потвърждава в Годишника на Дунавския вилает (Салнамето), издаден през 1874 г. В него се съобщава, че през XVIII в. срещу името му е отбелязано: "изчезнало".
Това документирано свидетелство съвпада с местното предание за помохамеданчването му. Историкът изследовател потвърждава преданието с думите: "Жителите му отказали да приемат исляма".
Несъмнено много християни от Герилово предпочели мъченическата смърт, но не дали християнската си вяра. Клането е било масово, за да изчезне от лицето на земята това село. Броят на мъчениците следователно не бил малък.
Малкото, стигнало до нас, засвидетелства един изключителен мъченически подвиг. И станало така, че селото изчезнало, а останало това, което не подлежи на унищожение, защото е безсмъртно.
Мъченичеството през робството е обхващало почти цялата ни страна, а в определени географски области то било масово. При това продължило не три века, както преди възтържествуването на християнството, а цели пет века. Историците го отбелязват едва ли не като обикновен исторически факт.
Църквата обаче гледа на него и по друг начин. Тя изправя всеки православен българин пред един изключителен подвиг. И той свежда колене пред великаните по дух, облечени в прости селски дрехи и обути в цървули, чиито души сияят в блясък.
Такива били мъчениците от Герилово и такава почит заслужават. Нека те да ни укрепяват с небесната си закрила.
Андрей Андреев, "По следите на насилието в Герлово". В. "Нова светлина", бр. 79, стр. 1.

У нас · Наркобанда от седем човека спипаха в София
· Слагат знамето на ЕС незаконно до трибагреника
· Велчев подхваща Енергото, КС решава за топлофикациите

По света · Близки на Гайдар оневиниха Путин за отравянето
· Премахват след година граничния контрол сред 10-те нови в ЕС

Коментари · В нашия парламент съединението не винаги прави силата

Икономика · 6 пъти по-голям излишък от предвиденото