"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 373 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 18/12/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Полицаят Никола Гешев - “една възхитителна легенда”


За това определение представителят на България в ООН Иван-Асен Георгиев плати с живота си през 1964 г.

Д-р Павел Бъчваров

"Една възхитителна легенда" - така Никола Гешев бе наречен през 1963 година от представителя на България в ООН Иван-Асен Георгиев.
"Той ни надигра тотално - продължава Иван-Асен Георгиев - преди и след 9 септември 1944 година. По време на нашата нелегалност Гешев знаеше всичко за нас и в брилянтния период на своята кариера нанесе серия от съкрушителни удари на БКП - от разгрома на съвършената нелегална организация на ген. Владимир Заимов и залавянето на членовете на ЦК на БКП, с процеса срещу тях и убийството на Емил Марков, та чак до разбиване на шпионската група на Александър Пеев - Боевой. Гешев имаше внедрена сред нас малка армия от съвършени агент-провокатори. За всяка своя акция на "тихия фронт" той използваше едновременно по двама или трима от тях, за да се дублират при проследяването на следата, като ги разменяше, за да не буди съмнения в заподозрените. До ден днешен сме разкрили и унищожили само двама такива. Къде са другите днес, ако не - сред ръководните среди на партията и държавата?"
Година след това си изказване Иван-Асен е задържан, обвинен в шпионаж и осъден на смърт. Разстрелян е на 5 януари 1964.

Върху титулната страница от разработка "Овен" на Първи отдел при III управление на ДС, под снимката на българския суперполицай на всички времена, пише: "Никола Христов Гешев. Роден на 13 април 1896 г. (зодия "Овен") в София, изменник на родината, живял на бул. "Христо Ботев " № 39 - София, с полувисше образование, осъден задочно на смърт от Народния съд,
началник на
отделение "А" при Дирекция на полицията

Като такъв е водил непримирима борба срещу партията и партизанското движение у нас, за която му дейност е награждаван и повишаван в длъжност." От досието "Овен" се разбира, че прякорът на Гешев сред приятелите и началниците му в полицията е бил "Папата", не само заради следването му в Рим по право, а защото неговите ходове са били много мъдро премисляни.
Тази характеристика обаче е бледо отражение на истинските успехи на полицай № 1 от "Обществена безопасност" при Дирекция на полицията. В течение на своя брилянтен период Гешев създава една  съвършена мрежа от верни само на него антикомунистически агенти, които не са изпълнявали нарежданията на никой друг свой началник или министър. От своя страна "Папата" е имал редица контакти и служебни ангажименти с много държавни мъже, осъществявал е комбинации с всеки удобен на него политик в България, но цялата тази негова дейност се е възприемала от цар Борис III като необходима за държавната сигурност, поради което Гешев е имал абсолютната си свобода за действие. Ето защо суперполицаят нерядко е контактувал, без да дава сметка на когото и да е, със самите върхове на държавната административна структура - депутати, министри и самия премиер. Тази негова голяма свобода му е създавала своеобразен ореол на самостоятелен и независим.
Колкото и учудващо да е, големият български политик и световно известен учен по история и философия Богдан Филов е човекът, който заедно с Никола Гешев изгражда най-солидните основи на българската агентурна полицейска мрежа на Държавна сигурност още от времето, когато е министър на просвещението. Такъв министър Филов става на 14 ноември 1938 в правителството на Георги Кьосеиванов - смутното време на още незаглъхналото ехо от Мюнхенското споразумение, което се е състояло един месен преди това.
Филов вече е влязъл в полезрението но цар Борис III още от 1935. Две години по-късно за неговото назначаване като министър Царят изисква подробна полицейска справка от Обществена безопасност. Малко учудващо е, че по необичаен начин полученият документ е преекспониран с хвалебствени суперлативи. Тези високи оценки на тайната полиция световноизвестният учен до голяма степен заслужава, заради своите постижения по история, археология и философия, като възпитаник на Фрайбургския университет в Германия. Блестящата и кристално чиста хвалебствена характеристика, обаче говори и за друго - Богдан Филов има отлични връзки и в секретните служби където Никола Гешев расте в кариерата си и по това време е стигнал до длъжността "групов началник" към Обществена безопасност. Когато става министър на просвещението, Богдан Филов, спечелил вече доверието на Царя, нескрито от Двореца започва да се меси в работата на секретните служби. Без големи усилия той размества агенти, изпраща едни на по-висока длъжност, поставя на тяхно място свои хора, като отлично прилага и "рокадите" в службите. За тези действия на Филов отговорните хора от Обществена безопасност не реагират. Това означава синхрон и пълно разбирателство между Филов и Гешев, както и владеене на хората от специалните служби. Такова поведение на новия министър изглежда нелогично на пръв поглед, но е факт, който може да се докаже дори от личния дневник на Богдан Филов, воден впрочем от него само като бележки, без коментар, с цел да послужи по-късно за написване на мемоари. В увода на същия този дневник историкът академик Илчо Димитров е представил автора като "човек с политическа неопитност - истинска находката двореца". Като се елиминира класовото чувство на комунистическия академик, ние можем да видим през призмата на фактите, как тази "политически неопитна находка" по време на своята кариера

буквално дирижира голямата битка против комунизма

в нашата страна. Забележителният успех на тази битка на Богдан Филов бе прекъснат само от победният ход на Червената армия. Документът, който публикувам, ми е представен от бившият национален състезател по волейбол Димо Антонов и неговата съпруга Росица, които понастоящем живеят като бизнесмени в италианския град Кремона. От този уникален документ се вижда как разузнавачът при отдел Държавна сигурност на политическата полиция Димо Стойков Шиваров (дядото по майчина линия на Димо Антонов) е назначен като представител на полицейската власт на мястото на освободения от същата длъжност Александър Санков. На последния предстои блестяща кариера като ръководител на агентурата сред партизанското движение под прякото ръководството на Никола Гешев.
Заповед с № 3215 от 16 ноември 1939 година е подписана лично от Богдан Филов, тогава още министър на народното просвещение. Отдолу, сякаш за формалност, се мъдри подписът на шеф от Държавна сигурност. С това се осъществява една крайно изгодна сделка за двете страни, но под натиска на Богдан Филов. Невероятната история на Димо Шиваров в полицията и неговото сътрудничество с Гешев ще проследим нататък в настоящото изложение. Също така ще стане ясно, как Никола Гешев - "Папата" се сдобива с най-верния си човек, който ще ръководи полицейската агентура сред партизанското движение и ще му нанесе големи щети.
Когато става министър-председател, Богдан Филов взема окончателно в свои ръце агентурната мрежа на Държавна сигурност. Пренебрегвайки не само министъра на вътрешните работи, но и ловко заобикаляйки самия монарх, Филов превръща полицията в нещо като свое и на Гешев владение, нещо като "държава в държавата".
(Следва)

У нас · Втори атентат срещу човек на АТАКА
· Павел Шопов: Сметките за ток и парно разкриват лични данни

По света · Крим гласува против Украйна да стане член на НАТО
· Палестина на ръба на гражданска война

Коментари · Битката с македонизма влезе в съвета на Европа

Икономика · Овчаров ни “уреди” с 45% по-скъп газ от Русия
· Спасяват“Топлофикация-София” с нов заем