"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 384 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 3/01/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Процесът срещу Трайчо Костов беше един зловещ спектакъл

Процесът срещу Трайчо Костов започна на 7 декември 1949 г. във Военния клуб в София. В един кабинет бе сформиран "команден пункт" по делото. Телефонен кабел и радиоуредба го свързваха със съдебната зала. Командващи по този сценарий бяха човекът от Политбюро Минчо Нейчев и министърът на вътрешните работи Руси Христозов. Съдът предварително беше получил списъка на въпросите, които могат да се задават на обвиняемите. При всяко нарушение на тайните нареждания Минчо Нейчев командваше по телефона председателя на съда Лозанов да даде почивка и да се качи за инструкции при него. Така процесът крета криво-ляво в очите на чуждите наблюдатели, докато не дадоха думата на Трайчо Костов.
Тогава обвиняемият се отказа от показанията си на следствието, заявявайки, че те са изтръгнати от него с нечувани жестокости. Заседанията бяха прекъснати. Пред опасността от международен скандал организаторите нямаха друг изход, освен да накарат останалите подсъдими "да проговорят". Те трябваше да направят пълни признания и да дадат показания против Трайчо Костов, ако искат да спасят кожата си. Правят го! В действие влиза и свидетелят Андрей Праматаров - бивш колега на Гешев и началник на отделение "Б" в Дирекция на полицията - контраразузнаване, над когото тежи неизпълнена смъртна присъда. Сега Праматаров трябваше да бъде основен свидетел и да обоснове изработваната смъртна присъда. Той "доказа", че Трайчо Костов е агент-провокатор на Гешев, поради което е останал жив, докато другарите му са разстреляни.
Така на 16 срещу 17 декември 1949 г. в 2.30 ч. след полунощ Трайчо Костов увисва на бесилката...
Няколко години по-късно Минчо Нейчев призна: "...чисто и просто от по-горе (от Москва - б.а.) се заповяда да бъде убит Трайчо Костов. "
Да, сценария на този печален спектакъл написа супер-полицаят Гешев, режисьорите дърпаха конците от Москва, а актьорите бяха българските комунисти!

Вярност към царя
и нищо повече

Каквито и "флиртове" да е имал суперполицаят Гешев с Богдан Филов и с княз Кирил, неговата истинска любов и неговата вярност са били винаги и единствено в полза на цар Борис III. В книгата си "Срещи и разговори с принц Кирил" (изд. "Български писател"- 1993 г.), авторът Михаил Топалов говори за отношението на регента княз Кирил към Никола Гешев. Братът на Борис III засяга лично Гешев на едно съвместно заседание на Министерския съвет и представители на Държавна сигурност. На това заседание регентът е предложил амнистия за комунистите от концлагерите, а суперполицаят, с високо самочувствие и без да спазва чинопочитанието, рязко се е потивопоставил. Спорът между двамата протича така:
Княз Кирил: "...Защо се смятате за професионалист, а не спазвате чинопочитанието? Поне то не се учи в университета (Кирил подигравателно намеква за незавършеното образование по право от "Папата" в Рим - б.а.). Защо вземате пръв думата, преди да се е изказал вашият пряк началник, министърът на вътрешните работи и народното здраве Дочо Христов? А над вас са още: началникът на Държавна сигурност Павел Павлов, заместникът му Александър Санков (тук княз Кирил греши, Санков в йерархията не седи над Гешев, а е негов подчинен - б. а.), над вас е директорът на полицията и неговите трима заместници. Вие сте само един началник на отделение за борба с комунизма. Да не говорим, че никой не ви е дал право да засичате мен, регента, оторизиран да внася предложенията на регентството, но вие сте длъжен, дори само като професионал, дори просто като възпитан човек, да се изкажете след тия умни и далновидни, хора."
Никола Гешев: "Тия фанатици-комунисти щом излязат от селищата на Държавна сигурност (разбирай концентрационните лагери - б.а.), отново ще грабнат оръжието, ще направят всичко, за да свалят властта и да я вземат те".
Княз Кирил; "Убеден ли сте в това?"
Никола Гешев; "Напълно!"
Княз Кирил: "Добре, господин Гешев, кажете сега, колко точно агент-провокатори пратихте между тях? Но точно, без да лъжете!"
Никола Гешев възмутен: "Аз не лъжа никога!"
Княз Кирил: "Докладвали сте винаги абсолютно точно?"
Никола Гешев: "Да."
Княз Кирил: "Добре, да чуем тогава колко са вашите хора в Кръсто поле, Еникьой, колко бяха в Гонда вода? Колко в село Рибарица, Тетевенско?"
Никола Гешев: "Това не мога да ви кажа!"
Княз Кирил: "Защо?"
Никола Гешев: "Така ми е заповядано от вашия покоен брат!"
Княз Кирил: "Но на него сте казвали, нали?"
Никола Гешев: "Да."
Княз Кирил: "Тогава можете да го кажете на нас, ръководството на държавата."
Никола Гешев: "Не мога. Единствен той, Монархът, знаеше истината и имаше право да я узнае. Никой друг!"
Този знаменит диалог пред цялото държавно ръководство е паметник за верността на суперполицая пред неговия повелител цар Борис III. Но тук се прокрадва и здраво циментираната антикомунистическа психология на Гешев, както и солидната връзка на двамата с английските секретни служби, която полицаят крие дълбоко в подсъзнанието си.

У нас · Турски емисари черпят циганите в „Столипиново“ за Курбан Байрам
· Западни медии: С членството ни ЕС се разширил както Елада и Рим

По света · Основните събития за 2007 година ще сa ясни още през януари
· САЩ с достъп до личните данни на европейските граждани

Коментари · Големият резил на българската дипломация

Икономика · Хипермаркети ни лъжат в цените на стоките
· Спират тока, ако застудее