"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 387 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 6/01/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Комунистическата ДС не сполучи да убие Иван Дочев

Комунистическата Държавна сигурност в България постоянно крои планове за ликвидиране на най-мощната антикомунистическа организация в САЩ, каквато представлява вече Българският национален фронт. За осъществяването на тази цел обаче трябва да бъде премахнат непримиримият водач на БНФ Иван Дочев. С тази задача за пореден път са изпратени убийци от София.
По това време Дочев и съпругата му Бисера-Мария живеят в Ню Йорк - Манхатън, на 67-о авеню. Убийците избират една мартенска вечер на 1976 година, когато Бисера-Мария Дочева е напуснала града и се намира в Германия, а Иван Дочев, както знаят, винаги отрано си е вкъщи. Но през тази нощ, домакинът по една невероятна случайност се прибира около 2 часа след полунощ. Пред сградата Дочев вижда много полицейски коли, а горе на втория етаж добре засекретената му врата е изкъртена с рамката. При големия трясък от разкъртването съседите са повикали полицията, която е пристигнала незабавно. Взломаджиите не са имали време да крадат, нито са искали това. На тях са им трябвали само

няколко секунди, за да убият търсения човек

Документираното заключение на полицията е : "Няма опит за кражба. Вероятно е опит за убийство по политически причини".
Агентите на българската ДС се измъкват от страната, защото ФБР разследва случая, но постоянните дебнения и преследвания от страна на комунистическата агентура не се отразяват добре на съпругата на Дочев. След продължително здравословно неравновесие на 8 януари 1978 година Бисера-Мария Дочева напуска белия свят.
Иван Дочев доживя дълбока старост и почина в родния си град Шумен на 13 май 2005 година. Той си отиде от този свят като почетен председател на БНФ. Доста преди това негов  организационен заместник като ръководител на Българския национален фронт става

Александър Николов
Дърводелски, наричан "изверга"

(известен сред емигрантските среди като "Алекс").
Дърводелски (мой съученик и приятел от бунтовния "В" клас на Втора мъжка гимназия, випуск 1940 г., б.а.) е човек със спокоен характер и открито поведение, умее да изслушва търпеливо събеседниците си. Години наред той е член на Президиума на Изпълнителния борд на Българския национален фронт, с главен център в Чикаго. До голяма степен благодарение на него БНФ днес има организации в Ню Йорк, Бъфало, Флорида, Калифорния - САЩ, в Аделаида и Мелбърн - Австралия и в Мюнхен - Германия, на които организации, главна движеща сила е "извергът" Алекс.
От къде все пак идва грозното прозвище? В постановлението на ДС - Осми отдел, в справка № 172 от 31 май 1957 година по поверително издирвателно дело "Изверг" се казва, че Александър Николов Дърводелски е изменник на родината и в постановление на Осми отдел на ДС от 9 ноември 1955 година предателят е обявен за общодържавно издирване. По този повод ДС постановява да се "отпочне такова общодържавно издирване на изменника Александър Николов Дърводелски. При откриване да се задържи и доведе при Началника на Управление на ДС - София".
Формулираната от Алекс "цел на Фронта не е масовизация, а обединяване на елита на емигрантското антикомунистическо общество. По тази причина, - казва Алекс - между нас не можаха да се внедрят агенти на комунистическата Държавна сигурност".
Роден в село Мърчево - Фердинандско (сега Монтана), през 1927 г. Завършва Втора софийска мъжка гимназия, където членува в младежкия съюз "Отец Паисий" (в досието му е вложена невярната информация, че е членувал в организацията "Бранник"). Там Дърводелски влиза в антикомунистическия кръг на клас "В", от който осем души за две години са приети в царското военно училище, а по-късно, през 1946 година - пет души - пак от неговата приятелска антикомунистическа група, са разстреляни на турската граница при опит за бягство. Алекс успява да се запише като студент в Чехословакия, откъдето се налага да избяга първо в Грац - Австрия, там завършва строително инженерство.

Досието "Изверг"
е пълно с невярна информация

В него е отразено, че в Грац Дърводелски се оженва за англичанка, но там той сключва брак със софиянката-емигрантка Жени Радева, която прекарва целия си живот с него.
Като дългогодишен националист, на Дърводелски се полага авторското право върху формулировката: "Национализъм означава преди всичко независимост от външни сили, интереси и държави, означава достойна собствена външна и вътрешна политика".

У нас · Разпитаха Овчаров, парело му под краката, според Евгений Бакърджиев
· Шофьорът от Сливен убит с камъни като Белнеиски
· Хвърлят 4,5 млн. лв. за разделно събиране на сметта, обработват я общо

По света · ЕС търгува с Либия, не му пука за сестрите
· Акциите на CEZ, която държи тока на София и Плевен, падат

Коментари · Демокрацията в ЕС е невъзможна

Икономика · Губим 6 милиарда евро от "Козлодуй", Овчаров иска от ЕС само 1 милиард
· Павел Кърлев: Потребителите няма да издържат нов ценови шок