"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 406 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 26/01/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
„Атака“ спря минаретата в Юндола и Велинград

В два поредни броя (24 и 25 януари т.г.) в. "Атака" публикува свои разследвания за турско-ислямската експанзия във Велинград и несекващите опити да се промени християнския облик на града. А той да се превърне в координационен център за нашествието на исляма и обезбългаряването на Западните Родопи.
Този процес е в ход и както писахме, зад него стоят ислямски фундаменталисти, главното мюфтийство, начело с йорданския възпитаник Мустафа Хаджъ, лидери на ДПС и местни креатури на сепаратистката партия и нейните покровители от Анкара.
Част от тази антибългарска стратегия са внесените на вчерашната сесия на Общинския съвет във Велинград два проекта, за които разказахме в публикациите. Те бяха предложени за разискване от кмета Стоян Дулев по искане на мюсюлманското настоятелство. И разбира се, под натиска на Ахмед Доган и скандалният бивш градоначалник Фидел Беев - сега депутат с отнет имунитет за злоупотреби.
Единият проект предвиждаше върху новопостроената джамия в Юндола да се построи 18-метрово минаре. Другият трябваше да измени функциите на солидна сграда до центъра на града и да я превърне в джамия. А по-късно, върху нея също да се издигне внушително минаре.
На приключилата вчера сесия на ОбС, ръководен от представителя на ДПС - Неджат Кехайов, хората на турската партия направиха всичко възможно да прокарат двата проекта. Особено активен в това отношение бе съветникът от Сърница - Исмет Бабучи, който открито спекулираше с някаква криворазбрана верска толерантност. Сред общинските съветници вървеше и мълвата, че Фидел Беев е хвърлил доста усилия и пари, за да купи нечии гласове.
Дискусията продължи дълго и напрегнато. Представители на различни политически сили изнесоха достатъчно разумни доводи, че отрицателната реакция срещу двете предложения не означава верска нетолерантност. А е защита на правата на гражданите от християнското вероизповедание, които ще бъдат нарушени след построяването на минарета и очакваното силно озвучаване на мюсюлманските молитви.
При първото гласуване на двата проекта се получи абсолютен паритет между спорещите страни. При второто, със значително мнозинство (17 гласа от 29-членния ОбС), проектите бяха отхвърлени.
През вчерашния ден много хора от Велинград, включително общински съветници, звъняха на редакционните телефони и горещо ни благодаряха за публикациите и мощната подкрепа. Чрез нея те успяха да блокират апетитите на ДПС и местният му антураж.

У нас · „Атака“ спря минаретата в Юндола и Велинград
· Джевдет уредил сина на Ангел Марин за „Натура 2000“
· Р. Овч. покани фирмата, загробила АЕЦ-a да спасява централата

По света · Зам.-шефът на немския парламент похвали либийската съдебна система
· Иракският вицепрезидент: US-окупацията бе идиотско решение

Коментари · Мрачна перспектива за българските месо и мляко в ЕС
· Евросъюзът бабува на безпринципни коалиции на Балканите

Икономика · Стачка на сестри в „Пирогов“ спря 18 операции
· Болни без осигуровки ще доказват, че са бедни