"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 406 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 26/01/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Джевдет уредил сина на Ангел Марин за „Натура 2000“

Екологичният министър Джевдет Чакъров е уредил сина на вицепрезидента Ангел Марин за "Натура 2000". Това съобщи вчера в парламента зам.-шефът на групата на ОДС Христо Кирчев. Той обясни, че екологично дружество, свързано със сина на вицепрезидента Ангел Марин - Симеон, ще определя част от защитените територии в екомрежата Натура 2000. Кирчев отправи въпрос към ведомството на Джевдет как точно е бил направен подборът на екодружествата и какви са критериите, по които се определят защитените зони.
"Оказва се, че всички екологични дружества са имали интерес да участват в реализирането на "Натура 2000", а не както хората ги приеха за природни защитници", заяви депутатът. Според него не е изключено екодружествата да са на разположение на екологичното министерство. Това поражда съмнения за корупция, защото винаги можеш да се разбереш с тези екофирми и определена зона да бъде извадена от проекта, подчерта Кирчев.
В искане до президента, главния прокурор, парламентарните групи и шефовете на ВКС и ВАС, собственици на имоти, ползватели, инвеститори и граждани, искат сезиране на Конституционния съд. Считаме, че са нарушени наши конституционни права и интереси във връзка с разпоредбите и прилагането на Закона за биологичното разнообразие и проекта "Натура 2000" в България", се посочва в искането.Те са категорични, че "хората, организациите и институциите, които събират и попълват данните във формуляра по "Натура 2000", са определени при абсолютна липса на прозрачност". Съществуващата в момента нормативна база не ни дава никакви гаранции за защита на правата ни, дори напротив - поставя ни в крайно несигурно положение, се казва в искането.
Кирчев пък допълни, че той самият е бил свидетел как "строителни групировки се договарят с дружествата".
Синият депутат заяви, че идната седмица ще искат изслушване на премиера Станишев, който да обясни каква е правителствената политика при изработването на Натура 2000.
Кирчев се поинтересува ще има ли и промени в Закона за биологичното разнообразие, според който заповедите на екологичния министър, свързани с "Натура 2000", са необжалваеми. Излиза, че гражданите, общините и районите ще се запознаят със заповедите, а после ще се жалват пред министъра за неговите действия, допълни Кирчев.
Заместникът на Джевдет Чакъров - Чавдар Георгиев заяви, че  природозащитните интереси били над икономическите, но въпросът е дали са съвместими. Ако това е невъзможно и реазилизирането на икономическия интерес ще доведе до разрушаване на природни ценности, няма да бъде допускан такъв икономически интерес, обеща зам.-министърът. Георгиев не можа да отговори на въпроса защо проектът "Супер Боровец" не е включен в "Натура 2000", но предполагал, че отговаря на екологичните изисквания.

У нас · „Атака“ спря минаретата в Юндола и Велинград
· Джевдет уредил сина на Ангел Марин за „Натура 2000“
· Р. Овч. покани фирмата, загробила АЕЦ-a да спасява централата

По света · Зам.-шефът на немския парламент похвали либийската съдебна система
· Иракският вицепрезидент: US-окупацията бе идиотско решение

Коментари · Мрачна перспектива за българските месо и мляко в ЕС
· Евросъюзът бабува на безпринципни коалиции на Балканите

Икономика · Стачка на сестри в „Пирогов“ спря 18 операции
· Болни без осигуровки ще доказват, че са бедни