"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 406 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 26/01/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Стачка на сестри в „Пирогов“ спря 18 операции

Медицинските сестри от централната операционна на института за спешна помощ "Пирогов" обявиха вчера едночасова предупредителна стачка и отказаха да влязат в залата. Протестът отмени 18 планови операции за деня. Решението за бунта дойде, след като сутринта сестрите получили фишовете със заплатите си. Медиците прекратиха работа и излязоха в двора на института. Към тях се присъединиха колегите им от другите отделения, много лекари и санитарки. Приемът на пациенти и обслужването им не е прекъсван нито за минута, увери Огнян Попов, лидер на КТ "Подкрепа" в болницата. Не се връщат и спешните случаи.
Медицинските сестри настояват да им бъдат увеличени заплатите и да получават поне 40 процента от парите за клинични пътеки. Според Националния рамков договор за 2006 г. , по който здравният министър Гайдарски твърди, че касата плаща болничните дейности, до 40 на сто от цената на пътеката трябва да се дава на медицинския екип като възнаграждение над основната заплата. Заради хроничното недофинансиране на здравните заведения обаче, тези пари са драстично орязани. В момента средната заплата на сестра в "Пирогов" е едва 200 лева. За последните няколко месеца 330 сестри са напуснали "Пирогов". Става дума за висококвалифицирани специалисти, предпочели оферти на европейски клиники. Протестиращите медици твърдят, че сумата от 20 лв., която Министерството на здравеопазването плаща от миналата година за пациент, който е получил спешна помощ, но не е хоспитализиран, е крайно недостатъчна. Те настояват да се върне стария статут на института, което ще увеличи бюджета му и ще вдигне и заплатите на персонала. От кабинета на Радослав Гайдарски отрязаха настойчивите опити на стачниците да разговарят с министъра.
Преди десетина дни той заяви, че заплата под 1000 лв. на лекар и под 500 - на сестра е подигравка. Според него обаче такива случаи са възможни само в някои малки провинциални лечебници. Веднага след изявлението на Гайдарски сестрите от Силистренската многопрофилна болница, които се разписват срещу 180-230 лв. месечно, обявиха едночасова предупредителна стачка.

У нас · „Атака“ спря минаретата в Юндола и Велинград
· Джевдет уредил сина на Ангел Марин за „Натура 2000“
· Р. Овч. покани фирмата, загробила АЕЦ-a да спасява централата

По света · Зам.-шефът на немския парламент похвали либийската съдебна система
· Иракският вицепрезидент: US-окупацията бе идиотско решение

Коментари · Мрачна перспектива за българските месо и мляко в ЕС
· Евросъюзът бабува на безпринципни коалиции на Балканите

Икономика · Стачка на сестри в „Пирогов“ спря 18 операции
· Болни без осигуровки ще доказват, че са бедни