"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 406 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 26/01/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Зам.-шефът на немския парламент похвали либийската съдебна система

Заместник-председателката на германския Бундестаг Герда Хаселфелд похвали справедливостта и независимостта на либийската съдебна система и изрази уважението си към нейните присъди, предаде либийската агенция ДЖАНА. Герда Хаселфелд подчерта значението на отношенията между Германия, която е ротационен председател на Европейския съюз, и Великата джамахирия като важна страна в района и мост към сътрудничеството и общуването между Африканския и Европейския съюз. Германската гостенка се срещна в Триполи с либийския заместник-министър на външните връзки, добавя ДЖАНА.
Африканският съюз призова Европейския съюз да не заплашва Либия във връзка с петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт по обвинения за умишлено заразяване на деца със СПИН, и поиска Брюксел да остави съдебната власт в Триполи да се справи със случая. "Комисията на Африканския съюз е загрижена от заплахата, която се съдържа в резолюцията, приета от Европейския парламент миналата седмица, призоваваща за преразглеждане на Общата европейска политика и ангажиментите на отделните държави членки към Либия, ако няма положителен отговор на искането им", пише в изявление на АС. "Призоваваме международната общност да остави на съдебната система в Либия да се справи със случая", допълват от организацията. Освен това членовете й призовават ЕП да не политизира бедата на медиците и заразените деца.
Миналата седмица Европарламентът осъди решението на Наказателния съд в Триполи от 19 декември 2006 г., което повторно призна за виновни и осъди на смърт българските медицински сестри и палестинския лекар.
120 млн. евро са събрани в международния фонд за Бенгази, съобщи изненадващо еврокомисарката по външните отношения Бенита-Фереро Валднер.Тя коментира събитията в Либия пред евродепутати от парламентарната комисия по външна политика, информира БНР.
"С това искаме да кажем: Има с какво да ви помогнем в бъдеще, грижим се за потърпевшите семейства, но няма да спрем да се грижим и за нашите сестри", посочи еврокомисарката.Такава сума, предназначена за жертвите на СПИН епидемията, не е споменавана публично никога досега, отбелязва БНР. Това са събраните до момента средства, твърди Фереро-Валднер, но не изясни кога и при какви условия ще бъдат разпределени.

У нас · „Атака“ спря минаретата в Юндола и Велинград
· Джевдет уредил сина на Ангел Марин за „Натура 2000“
· Р. Овч. покани фирмата, загробила АЕЦ-a да спасява централата

По света · Зам.-шефът на немския парламент похвали либийската съдебна система
· Иракският вицепрезидент: US-окупацията бе идиотско решение

Коментари · Мрачна перспектива за българските месо и мляко в ЕС
· Евросъюзът бабува на безпринципни коалиции на Балканите

Икономика · Стачка на сестри в „Пирогов“ спря 18 операции
· Болни без осигуровки ще доказват, че са бедни