"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 406 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 26/01/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Мрачна перспектива за българските месо и мляко в ЕС

Българските месо - и млекопреработваели приеха приемането на своята страна в Европейския съюз на 1 януари с повече страх, отколкото ентусиазъм. Те смятат, че присъединяването носи мрачни перспективи за техния бизнес. "ЕС не е като Съветския съюз. Те няма да изкупуват по план всичко произведено от нас", заяви Кирил Вътев, директор продажби на месопреработвателно предприятие. Неговата малка компания в покрайнините на София покри всички европейски хранителни изисквания за производство. През декември Русия отправи забележка, че месото от Румъния и България не е безопасно за консумация и че може да забрани целия внос на месо от ЕС. Натискът накара европейските хранителни експерти да допуснат само 34 млеко - и 26 месопреработвателни предприятия, лицензирани още преди присъединяването, да влязат в общия пазар на блока от 1 януари.
Други 468 фирми, на които първоначално бяха обещани износни права, получиха едногодишен преходен период, в който или ще покрият всички европейски наредби или ще бъдат затворени. "Предприятията не трябва да бъдат обвинявани. Те следваха инструкциите на ветеринарните служби, направиха огромни инвестиции, за да посрещнат хранителните стандарти и имат право да получат лиценз", заяви Светла Чамова, администратор от асоциацията на месопреработвателите. "След като това не се случи, европейското присъединяване не беше радостно събитие".
Вътев обясни, че стандартите и лицензът не означават задължително износ за съюза. "Българският износ на месни деликатеси винаги е бил нищожен - между 100 и 150 тона на година, което се равнява на дневната продукция на средно по големина европейско предприятие", сподели той. Тоталното сриване на икономиката след падането на комунизма през 1989 г. превърна България в огромен вносител на сурово и преработено месо с около 130 хил. тона годишен внос. Млекопреработвателите в България също се оплакат. Кооперативните стопанства от комунистическата епоха отдавна не съществуват и стадата от крави сега са малко, малобройни и разпръснати. Това не позволява млякото да бъде събирано и превозвано достатъчно бързо, за да се запази неговото качество.

У нас · „Атака“ спря минаретата в Юндола и Велинград
· Джевдет уредил сина на Ангел Марин за „Натура 2000“
· Р. Овч. покани фирмата, загробила АЕЦ-a да спасява централата

По света · Зам.-шефът на немския парламент похвали либийската съдебна система
· Иракският вицепрезидент: US-окупацията бе идиотско решение

Коментари · Мрачна перспектива за българските месо и мляко в ЕС
· Евросъюзът бабува на безпринципни коалиции на Балканите

Икономика · Стачка на сестри в „Пирогов“ спря 18 операции
· Болни без осигуровки ще доказват, че са бедни