"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 408 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 29/01/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Димитър Карамфилов: Лобисти затвориха III и IV блок на АЕЦ

Аделина Делийска

- Г-н Карамфилов, какви са настроенията в Козлодуй сега, когато АТАКА отново разгоря остри спорове в държавата за престъплението на правителството да затвори 3 и 4 блок на АЕЦ?
- Настроенията са повече от отрицателни. Хората тук са недоволни и смятат, че това предателство може и трябва да се поправи от национално отговорни политически сили като АТАКА. Единственият правилен подход към решаването на проблема е с него да се занимават необременени хора, различни от онези, които извършиха престъплението, т.е. управляващите от три поредни правителства - на СДС, НДСВ и БСП. След като ние, националистите доказахме, че тези представители на властта наистина извършиха престъпление спрямо народа си и държавата си, то само преди дни хора от същите среди се впуснаха в поредния си циничен акт. Онези, които допринесоха за закриването на блоковете, сега се опитват в Козлодуй да направят поредната организация, уж за защита на централата, под ръководството на Румен Овчаров. Ако това не е цинизъм, то не зная какво е. Под лукавото управление и разпореждане на БСП композиторът Найден Андреев се изтъпани като общественик и поведе някакво събрание за създаването на доброволен съюз за защита на централата. Това предизвика възмущението на всички атомни енергетици. "Пак ли са същите?"- се питаха хората, дали живота си в създаването на АЕЦ. Доверието в тези хора отдавна е изчерпано.
- Какво друго коментират специалистите и работниците в самата централа?
- Всички са убедени, че затварянето на блоковете не е по искане на ЕС и не е било условие за приемането ни в съюза. Енергетиците с дългогодишен трудов стаж са убедени, че това беше ход на чисто лобиране на външно икономически сили, за да се осигурят енергийни пазари на Балканите.
- Оптимисти ли са хората за своето настояще и бъдеще?
- Бих искал да кажа, че са оптимисти, но не е така. Има много скептици. Но специалистите не се боят за себе си, че ще останат на улицата, че ще са без работа. Знае се, че българинът е като дялан камък и тези хора няма да оставят себе си, децата и семействата си без хляб. По-важното в случая е това, че шепа безотговорни политикани и интересчии извършиха поредното престъпление срещу България. И че тези национални предатели най-вероятно няма да понесат никаква отговорност за престъплението си. На онова бутафорно събрание, за което споменах, един наш симпатизант - Борислав Меткински, който е възрастен човек, участвал е в строителството на централата, попита ще има ли наказание за виновните. Отхвърлиха въпроса му с мотива, че не било сега времето да се търси отговорност. Но всички разумни хора вярват, че за да има надежда за положителен изход от борбата на българите за централата, трябва да се изясни генезисът на проблема. Докато се прикрива и замазва този проблем няма да се намери подходящият път за решението му. Трябва да се знае кой за какво е бил виновен през тези години. Иван Костов, Симеон, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Меглена Кунева, комисарят Ферхойген и т.н, и т.н.
- Какви са бъдещите стъпки на националистите в Козлодуй?
- Ще подкрепим Волен Сидеров в борбата му за отварянето на блоковете. В началото на февруари ще организираме един мощен протестен митинг в Козлодуй. Енергетиците са специалисти, работници, а не политици. Те са интелигентни хора, но нямат достъп до важните държавни и политически институции. Вярваме, че лидерът на АТАКА и депутатите от партията ще се борят докрай за АЕЦ - у нас и в Европа.
- Как върви подготовката на референдума относно хранилището за радиоактивни отпадъци?
- Никак. В момента подготовката се свежда до технологията на референдума. Никой не прави никакви разяснителни действия, с които да информира избирателите за условията на бъдещия референдум. Така местните хора нямат представа какво ще се прави по този въпрос. Настроенията са силно отрицателни срещу разполагането на това хранилище в плодородната Златия. По-голямата част от избирателите въобще не знаят, че им готвят референдум. Тъй като ние, националистите, сме за развиването на атомната енергетика, то е наложително и създаването на това хранилище. Всички държави, които имат атомна енергетика, имат такива хранилища. Но строежът им там става по цивилизован начин, а не както в България. Нормално е да се направи допитване, но не преди да се разясни смисълът на строителството, положителните и отрицателни ефекти от това съоръжение.
- Няма ли да заприлича градът на лунен пейзаж?
- Това си е предопределено, но хранилището трябва да е изключително обезопасено. В Унгария до токова хранилище се произвежда вино. Но понеже в Козлодуй никой нищо не обяснява на хората, то реакцията ще е силно отрицателна. Може би това се цели умишлено от Р.Овч., та после да се появи някоя фирма, която да се заеме и с този проблем и да се обогати. Пусна се слух, че има възможност, независимо от изхода на референдума, строежът да започне. Това ще доведе до протести.

У нас · АТАКА събра 10 000 подписа срещу циганското гето в София
· Най-българската телевизия СКАТ навърши 13 години

По света · В Давос се запознаха с наследника на Владимир Путин
· Невиждан протест срещу войната в Ирак блокира Вашингтон

Коментари · Евроминистър по вкуса на Анкара и Вашингтон
· Разкриха таен план на ЩАЗИ за избора на бившия папа

Икономика · Свиват потребителската кошница: без копърка, но с МР-З плейър
· Срещу 500 лв. ни отказват от цигарите