"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 422 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 14/02/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Учени доказаха, че махмурлук се лекува с блажно и бира


Тайвански старец 20 гони кара на винена диета

Експерти, цитирани от ДПА, предлагат някои полезни съвети срещу болестта, наречена махмурлук. Симптомите на заболяването са широко известни - световъртеж, главоболие, гадене, причинителите - също. Неприятното усещане след почерпка се дължи на редица фактори, обяснява Изабел Келер от Германската асоциация по хранене със седалище в Бон. Тялото губи течности, защото водните молекули са необходими за разрушаването на алкохола. Това се изразява в жажда, световъртеж и главоболие. "Недостигът на течности може да повлияе върху чувството за равновесие", обяснява Келер. Друг фактор, оказващ влияние върху махмурлука, е загубата при уриниране на важни минерали, наречени електролити. Прекомерната употреба на алкохол засяга и стомаха, дразнейки стомашната мембрана.
Първото нещо, което трябва да се направи, е да се поставят ограничения. Изследователите обаче са установили, че тези граници са индивидуални. За мъжете на ден са достатъчни половин литър бира, четвърт литър вино или три чашки твърд алкохол, обясняват експертите. За жените разумното количество е наполовина. "Нещата обаче много зависят от теглото на човека, като за по-слабите хора е по-добре да пият по-малко", обяснява Изабел Келер.
В много случаи обаче количеството на изпития алкохол все пак надвишава препоръчваното от експертите и тогава човекът страда от т.нар. махмурлук. Изабел Келер обяснява, че за да се предпазим от тази беда, е най-добре да сме добре нахранени преди запоя. Ако стомахът е пълен, храносмилателната система е заета и алкохолът по-трудно се абсорбира в тялото. Когато на човек му предстои почерпка, е добре да похапне някаква закуска - ядки, сирене, хляб с масло... Друг полезен съвет е между чашките алкохол да се изпива чаша минерална вода или плодов сок. По този начин се подпомага балансът на течности в тялото. Волфганг Щайн от Асоциацията на германските готвачи съветва следпразничният ден да започва със солидна закуска, която дава възможност на тялото да възстанови загубата на минерали. Класическият лек срещу махмурлук е да се хапне нещо солено или нещо мазно, примерно - пържени яйца с бекон. Естествено, ще ги полеете с бира или вино, а при по-тежки случаи се допуска дори изпиването на 1-2 малки водки или ракии, които възстановяват баланса в кръвта.  
Колкото до основната препоръка на лекарите - че е най-добре да не се пие алкохол, тя беше направена на пух и прах от странната диета на един старец.  82-годишен жител на остров Тайван с фамилия Чжан вече 20 години изобщо не яде, но всеки ден изпива най-малко по един литър вино. Здравето му е отлично и смята винената диета за главната тайна за дълголетието си. По думите му за 20 години той нито веднъж не огладнял.

У нас · Румен Петков се обиди заради убийството на шофьора
· БСП заграби сделките за войската от НДСВ

По света · Японци обявиха партизанска война на US-армията
· Две кървави бани в САЩ за една нощ

Коментари · Тройната коалиция готова за деянието „държавна измяна“

Икономика · Изхвърлиха фирма на Овчаров от Бургас-Александруполис
· Фермери: Кабил да иска отсрочка от ЕС за млякото, иначе колим животните