"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 426 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 19/02/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Наш филолог-германист съпоставя вижданията на западноевропейски творци

Какво би могъл да мисли за изобразителното изкуство един поет? А за поезията някой изтъкнат театрал? Или пък за театъра - някой световноизвестен белетрист? Съществува ли някаква общоприета, универсална канава, върху която творците от различните видове изкуства, принадлежащи към различни епохи или школи, да могат да извезат своите възприятия за света, ала с такива изразни средства, че да не развалят цветовата хармония в гоблена на глобалното творчество, като същевременно бъдат разбрани както един от друг, така и от масовия консуматор на изкуствата?
От привидната сложност на поставените въпроси ни отървава Венцеслав Константинов (р. 1940) със сборника си есета "Писатели за творчеството". Завършил германистика и написал дисертация на тема влиянието на германския литературен експресионизъм върху българската поезия от периода между войните, преподавал в СУ "Св. Климент Охридски" и чел лекции в Германия, Швейцария, Австрия и Чехия, авторът днес живее на село в Родопите.
Негови са българските преводи на някои произведения от най-известните германоезични творци - Кафка, Хесе, Брехт, Фриш, Бьол и пр., излизали от 60-те години насам. Безброй са статиите и коментарите му в областта на литературната критика.
"Писатели за творчеството" съдържа две части от по 20 есета всяка, озаглавени "Писатели за писателите" и "Писатели за изкуството". От първата научаваме какво мислят: Цвайг за Дикенс, Канети за Кафка, Мороа за Сартр и пр.; във втората виждаме Вагнер, Пикасо или Гойя през погледа на Цвайг, Иво Андрич и др.
Какво обаче е накарало автора, в писмо до Христо Карастоянов да цитира физика Хайзенберг - "Първите глътки от наука те правят атеист, но на дъното на чашата те очаква Бог" - по-любознателните могат да научат от сайта liternet.bg.

 Издава: "ЛИК", София, 2007 г.

У нас · АТАКА е втората политическа сила, социолозите мълчат
· Прокурорката, покрила далавери на Паси, прие поръчката срещу Сидеров
· Ширин Местан наказва директорка, кръстила сирачета

По света · Шесткилометрово шествие срещу US-база в Италия
· Пак на празник Върховният съд в Либия решава за сестрите

Коментари · Преброени ли са дните на Сергей Станишев

Икономика · Фирми на Доган прибират европарите за България
· Пощенски служители въртят левчетата на пенсионери и инвалиди