"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 443 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 10/03/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Джеф Стайн: Няма български политици зад статията за Борисов


Докладът срещу столичния кмет е 200 страници с много подробно описани истории и връзки, твърди журналистът

Журналистът Джеф Стайн, който написа статия в американското списание "Конгрешънъл Куотърли" за мафиотските връзки на столичния кмет Бойко Борисов, отрича да е получил каквато и да е информация от български източници и политици.
"Не съм говорил с никого от политическите опоненти на Бойко Борисов. Никой не се е свързвал с мен от България и не ме е окуражавал или пък възпрепятствал да пиша тази статия. Моята информация идва от неутрален източник, който е бил алармиран за г-н Бойко Борисов и неговата роля като посредник между САЩ и България. Нито един български политик не е свързан с проучването и с публикацията", каза Джеф Стайн вчера пред БНР. Той изтъкна, че вярва в надеждността на получената информация.
На 2 март Стайн публикува статия в авторитетното и влиятелно частно издание, според което Бойко Борисов е близък съратник на известни гангстери и е свързан с около 30 неразкрити убийства в страната си. Информацията е базирана на поверителен анализ за оценка на риска в България, поръчан от частна банка.
Бойко Борисов каза, че това е поръчкова статия, целяща да злепостави партията му ГЕРБ, зад която стоят лидерът ДСБ Иван Костов и депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, също така БСП и по-специално министър Румен Овчаров, след като вътрешният министър Румен Петков опроверга твърденията в публикацията, а президентът Георги Първанов я нарече "антибългарска" и "обидна".
Вчера Борисов покани Джеф Стайн в София, съобщиха от пресцентъра на общината. "При евентуалното си гостуване в нашата столица ще имате възможността да разговаряте с мен и да получите отговор на всички въпроси, които Ви вълнуват", пише кметът.
В четвъртък Борисов посочи и интереси около "Топлофикация", тъй като заподозрените са изнасяли пари в швейцарски банки, но после вероятно се усети, че анализът е правен година преди да избухне скандалът с дружеството. Столичният кмет призна, че преди няколко години е разговарял по телефона с журналиста Джеф Стайн, автор на статията в "Кънгрешънъл куотърли".
Запитан има ли българи, които са работили за поверителното проучване, Джеф Стайн, каза:"Оставам с впечатлението, че сред хората, които са извършвали проучването, има българи, които са били включени за събиране на тази информация върху бекграунда на Бойко Борисов и неговите връзки със СИК, и връзките с убийствата, които са се случвали. Но самото проучване, извършено и ръководено от дългогодишни американски и европейски топ следователи, които са действали по поръчка на една швейцарска финансова институция. Плюс това този доклад, на който се позовавам, следва много точно някои европейски проучвания, правени за ЕС. Така че от моя гледна точка информацията, събрана в доклада, е последователна и съдържателна".
Джеф Стайн се опитал да се свърже директно с Борисов, но не получил отговор. Журналистът каза, че поверителният доклад срещу Бойко Борисов е близо 200 страници с много подробно описани истории и връзки.
"Това е конфиденциален доклад. Тези източници като лица остават скрити за самия мен, но повечето от темите, свързани с финансовите връзки и с престъпленията и убийствата, които са извършвани, са взимани от български бизнес доклади и полицейски дела, а не от хора", каза Стайн.
Швейцарската финансова институция явно е проучвала банковия пазар в България, като е попаднала на близки до Борисов лица, като жената, с която живее, която e собственик на банка, става ясно от друго интервю на Стайн.
От Върховна касационна прокуратура вчера заявиха, че няма да се самосезират по публикацията в американското списание, защото няма ясен източник на информацията.
Поради същата причина и МВР също няма да разследва твърденията, стана ясно от изявленията на вътрешния министър Румен Петков.

У нас · Маджо готов да говори в процеса срещу Маргините
· Джеф Стайн: Няма български политици зад статията за Борисов
· Гонят СДС от Европейската народна партия

По света · Студенти превърнаха Атина в бойно поле
· Белгийският премиер предложи въвеждането на данък ЕС

Коментари · Традиционното общество е в процес на разрушаване

Икономика · Нови доказателства от чужбина срещу спонсора на Гоце
· Лекарите от ТЕЛК на стачка, ако Масларова не се извини