"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
АТАКА отново настоява ЕК да каже за спирането на АЕЦ


Агенцията за борба с измамите да разследва Ферхойген, Симеон и Кунева

Ново официално питане към Европейската комисия, дали тя има решение за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", като условие за приемането на България в Европейския съюз, е внесъл евродепутатът от АТАКА Димитър Стоянов. Отговорът на комисарите се очаква да бъде получен още на първата сесия на Европарламента в края на април.
Причина за питането е изказването на комисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген през 2003 г. от трибуната на българския парламент, че ЕС ще приеме България за член, само ако страната ни затвори двата реактора. Според АТАКА това изказване е целяло да заблуди българското правителство. Ако това се окаже факт, както вече имаме такива индикации, то някои глави от присъединителния договор на България с ЕС могат да бъде обявени за унищожаеми, коментира евродепутатът Димитър Стоянов. Според него това може да задейства дадени разпоредби за преразглеждане на клаузите, по които страната ни е била заблудена.   
Това е второто питане на националиста към Европейската комисия по казуса АЕЦ "Козлодуй". Първият официален въпрос до ЕК беше внесен в края на 2006 г. Писменият отговор, който получих, не беше конкретен, а общ, заяви евродепутатът.  Почувствах се обиден, защото комисията явно ме третира като некомпетентен, след като ми дава такъв отговор, коментира Димитър Стоянов.
Според него официалното питане е внесено по всички изисквания и правила за работата на Европейския парламент. Въпреки това обаче, Еврокомисията забавя отговора с две седмици. Съгласно "спешната процедура", по която той е зададен, ЕК трябва да даде отговор след три седмици. На въпроса на АТАКА обаче отговорът идва едва след 5 седмици.
Сега второто питане е зададено за устен отговор. Така националистът се надява да притисне еврокомисаря, който ще му отговаря, за да получи конкретна информация - има ли официално искане на ЕК за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на "Козлодуй".  
Ако Гюнтер Ферхойген е заблудил българското правителство, трябва да се сигнализира Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ), която да потърси отговорност какви са били мотивите на еврокомисаря, поясни Димитър Стоянов. Такова разследване трябва да се направи и на ресорния министър у нас - тогава Меглена Кунева, както и на премиера Симеон Сакскобургготски, които са подписали договора с ЕС. Българското общество трябва да разбере дали са оставени да бъдат заблудени, поради некомпетентност или има някаква уговорка, подчерта евродепутатът от АТАКА.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика