"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 460 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 29/03/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
АТАКА с жива верига против втора джамия в София


Бойко Борисов дава терен за втора джамия в София

ЕКИП АТАКА

Кметската администрация в София даде благословията си за строителство на втора джамия в града, което трябва да се осъществи върху общински терен. Това става ясно от официални документи, които чиновничките на кмета Бойко Борисов по негово нареждане са изготвили и депозирали при председателя на Столичния общински съвет Владимир Кисьов. Тази вътрешна поща на документи се налага тъй като по закон общинският съвет трябва да гласува и да даде волята си дали София и нейните граждани имат належаща нужда от втори мюсюлмански храм. А общинските терени се предполага и би трябвало да се използват за належащи социални нужди на гражданите, като да речем строителството на детски градини, спортни игрища, блокове за бедни и т.н. По закон, ако общината си е решила другите ангажименти и задължения, е възможно и нормално да се дават терени на религиозни сдружения, фондации и др. Кметът Борисов обаче, явно твърде отзивчиво е запретнал ръкави да подпомогне строителството на още една джамия в столицата. Според експерти, в София е една от най-големите джамии в страната - "Баня башъ" и тя е абсолютно достатъчна за вярващите мюсюлмани в столицата, които не са много.
Още преди година фондация "АВИС" и Българската лига за защита правата на човека и гражданина започнаха инициатива за набиране на средства за строеж на нова джамия в София. Това беше гръмогласно обявено от председателя на фондацията Костадин Георгиев на лекция за същността на исляма, изнесена от Михаил Вашкевич от Беларус. "Засега в София има една действаща джамия - тази в центъра на столицата, както и остатъци от 4 други джамии", посочи Георгиев. Той припомни, че през 1888 г. в София е имало 42 джамии. С инициативата е било запознато Главното мюфтийство на мюсюлманите у нас. Главният мюфтия тогава Мустафа Алиш Хаджи одобри идеята, но препоръча джамията да бъде построена съгласно изискванията на ислямската религия и след това да остане във владение на Главно мюфтийство. Активизиран от външната и чужда подкрепа главният мюфтия още през ноември м.г. праща писма до градоначалника Борисов и председателя на СОС Владимир Кисьов за "належащата нужда" от терен за строителство на нов храм.
В писмата си Хаджи пише, че техните имами уж били преброили почти 30 000 поклонници на Аллах на територията на столицата!? И допълва, че "Баня башъ" има капацитет за 500 вярващи, а в петък сградата се препълвала и вярващите се струпвали пред входа и по тротоара отвън. "Строежът на втора джамия в София е повече от наложителен и е проблем, който не търпи отлагане във времето", пише Хаджи до Борисов. От администрацията на градоначалника любезно веднага са дали своя положителна преценка и мнение да се позволи строителството на такъв храм.

Заместник-кметицата Йорданка Фандъкова, която ресорно се занимава с културата и нейните институции в града пише следното: "Изразявам мнението, че се налага решението да бъде политически балансирано с оглед деликатната ситуация, която се предполага, че ще бъде използвана от някои кръгове за противопоставяния". В същото писмо тя казва, че би било законово уместно да се удовлетвори потребността от втора джамия, но тя да е в периферните квартали на града. Въпреки че към настоящия момент няма актуално вписване на Софийски районен мюфтия в Регистъра на местните поделения на Столична община по Закона за вероизповеданията и затова искането е нелегитимно. Почти без разлика в текста е и становището на шефката на кметската дирекция "Култура и образование" Галина Бежанска. А този простичък факт говори само за едно - че на двете чиновнички им е било наредено и обяснено какви точно да са техните становища, които не са експертни, но пък са в изгода на когото трябва. Тези становища се препращат за гласуване в постоянните комисии към СОС - по устройство на територията и жилищната политика и по образование, наука, култура и вероизповедания. Там общинските съветници трябва да ги гласуват, а после да се подложат на обсъждане и вот в пленарната зала от всичките 61 градски избраници.

Практиката сочи, че когато някоя сделка бъде одобрена в комисиите няма проблем да мине и в зала, защото политическите партии се договарят на принципа "Ти на мене, аз на тебе" и така няма ощетени в лапането от голямата баница с общинските имоти. Освен, разбира се, данъкоплатците, които издържат тези институции. Затова е съвсем реално скоро да се построи втората джамия в София, независимо, че градежът й не е желан от софиянци.

У нас · АТАКА с протест пред Байърли за инцидента с пияните US-войници
· Медиците в Либия без право да стават евродепутати

По света · Великобритания замрази отношенията си с Иран
· US-Сенатът даде краен срок за изтегляне от Ирак

Коментари · Червени вълчета намятат европейски кожи
· Оставиха Вальо Топлото в затвора, за да не пропее

Икономика