"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 462 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 31/03/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
US-пилотите летят без правила у нас


Предпочитат България, защото не им слагали ограничения като в Германия

Американски военни пилоти от базата в Рамщайн тренират в България, защото страната ни налага по-малко ограничения на полетите в сравнение с Германия. Това пише вестникът на американската армия "Старс енд страйпс" по повод на завършващото съвместно учение на българските и американските военновъздушни сили "Тракийска пролет". Учението е позволило на пилоти на транспортни самолети С-130 да преминат обучение, което по принцип не могат да получат в Германия, отбелязва изданието. "Старс енд страйпс" пояснява, че по-малките ограничения в България са дали възможност на американските пилоти да отработят мисии на малка височина.
По време на учението стана скандал, когато двама пияни американски летци си позволиха да обиждат българи в сливенска дискотека. Американците предизвикаха сбиване и светкавично бяха отзовани Германия. Заради инцидента АТАКА настоя външният министър Калфин да протестира с нота пред посолството на САЩ, а колегата му Румен Петков ще отговаря в парламента, защо случаят е бил заекретен от МВР.
Междувременно стана ясно, че военното ръководство и армията ни са разкритикувани жестоко в доклад на натовска комисия, оглавявана от заместник помощник на главния секретар на НАТО по отбранителната поритика и планиранеХолгър Пфайфер. Това предаде информационният сайт "Фрогнюз" от източници в Алианса. Недоволството е синтезирано в три основни направления. Това станало по време на среща на групата от Брюксел с нашите шефове от военното министерство и Генщаба.
Военният ни бюджет е по-малък, отколкото приетото съотношение в алианса като процент от вътрешния брутен продукт. Тук нашите началници се опитали да се оправдаят с липсата на пари, но били контрирани, че всички тези въпроси са били изчистени още при кандидатстването ни в алианса и сме сложили подпис под условията.
Бавни и незабележими са темповете на оптимизиране на структурите в МО и ГЩ, пише още в доклада. Видно било, че много чиновници се мотаят във ведомството, но от тях нямало никакъв ефект.
Най-големият проблем според Пфайфер обаче, бил в разнопосочните действия на политическото ръководство на министерството и военното на Генщаба. Липсвала и връзка между видовете ни въоръжени сили. Сухопътни войски искали едно, флотът друго, а Военно-въздушните сили - трето. Чрез свои лобита те се опитвали да решат проблемите си, но това било работа на парче, недоволствали експертите от Брюксел.
Остра забележка била отправена и по повод скатаването ни от международни мисии. От НАТО директно заявили, че войските ни нямат нужната натренираност и екипировка, за да участват пълноценно в натовски учения и мисии зад граница. За спешни действия и дума не можело да става, защото ни липсвала мобилност и материално осигуряване.

У нас · Синът на военния министър се жени, МО плаща сватбата
· „Атака“ отказа Борисов да гради втора джамия

По света · Само АТАКА защити сърбите в Косово в Европарламента
· Нов запис с пленен моряк вбеси Лондон

Коментари · Бедността ражда омразата
· Сливен ли ще е българският Рамщайн

Икономика · Дефицитът ни скочи до 20 млн.лв. заради ЕС
· Столицата остана без парно и топла вода