"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 464 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 3/04/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Архивите разказват: Как Филип Димитров помогна на комунистите да ни ограбят

Ненчо Ненов *

(Продължение от миналия брой )

От 1987 година започва процес на превеждане на суми от Българска външнотърговска банка в чуждестранни банки под формата на депозити. (В един момент под тази форма се е набрала сума в размер на 1 милиард щатски долара.) Защо и кой е наредил тези операции, никой не знае. Но въпросните суми започват бързо да се "топят", особено през периода 1988/89 г. На 31 декември 1989 г. от единия милиард са останали само 115 млн. щ.д., за да изчезнат напълно до 31 март 1990 г. С тези средства е разполагал лично Тодор Живков, но в операциите активно участие са взели и председателите на БНБ и БВТБ - Васил Коларов и Иван Драгневски. Информация по всяка вероятност е имал и сегашният председател на Народното събрание, тогава зам.-министър на външната търговия, отговарящ за валутно-кредитната дейност.
Нека припомним схемата - създаването на външен и вътрешен кръг за пране на пари от комунистически фирми, банки, застрахователни дружества и т.н. Нека си припомним и набързо каква беше ситуацията тогава. Магазините бяха празни, въведена беше купонна система. Опашките бяха огромни - от сутрин до късна вечер се чакаше за бучка сирене, кофичка кисело мляко и хляб. 
Тогава заработва на пълна пара външният кръг - към нашата страна потеглиха кервани със стоки. Изведнъж пазарите се напълниха, търговията тръгна, появиха се фирми, магазинчета, пръкнаха се охранителните фирми, застрахователните дружества, чейнч бюрата, всевъзможните пирамиди и накрая банките. Те са най-важната част от звеното на вътрешния кръг - събраните оборотни средства вътре в страната се превеждат към фирмите от външния кръг... за нови стоки!
В далечната 1992 г., когато нещата бяха още в зародиш, а министър председател на България беше Филип Димитров, при нас (в Бюрото за разследване престъпленията на комунистическия режим към СДС) пристигна информация, че тогавашният съветник към МС г-н Васил Владимиров е предприел акция за прехвърляне на архива от отдел "Задгранични дружества" на бившето Министерство на външноикономическите връзки към Министерския съвет. Кой му беше наредил, това не можахме да установим. Владимиров години наред е бил началник на този отдел и пряко е изпълнявал "указанията" на преките си началници - министър Христо Христов и Андрей Луканов. Изпратих веднага писмо до г-н Филип Димитров с искане въпросният архив да бъде предоставен на разположение на оперативна група. Изпратих му и един проект, в който подробно беше разработен план, на правителствено ниво, за връщането в страната на една огромна част от заграбените и изнесени навън парични средства: "Програма за установяване и връщане на задграничните капитали на България, инвестирани чрез държавни инженерингови и търговски организации".
Бях непоправим оптимист! Тогава още не знаех за плановете на Синедриона, свързани с разрушаването и ограбването на богатствата на целия християнския изток, включително и на моята родина. Не знаех още, че Ф. Димитров, Л. Беров, Иван Костов, Ал. Божков, Прохаски, Илко Ешкенази и много други са избрани от външните си господари, за да доунищожат напълно България.
През юли 1992 г. новият главен прокурор Иван Татарчев повдига обвинения срещу 22-ма членове на Министерския съвет за присвояване на огромни суми. Обвинени са: Андрей Луканов, Александър Лилов, Тодор Живков, Георги Атанасов, Васил Цанов, Станиш Бонев, Григор Стоичков, Чудомир Алексндров, Йордан Йотов, Огнян Дойнов, Стоян Марков - Тъстът на Милен Велчев, Кирил Зарев, Георги Караманев, Емил Христов, Стоян Михайлов, Милко Балев, Иван Илиев, Георги Йорданов, Гриша Филипов, Алекси Иванов, Димитър Стоянов и.... Димитър Станишев - бащата на нашия Сергей! Обвинението е, че българското правителство е давало безвъзмездна военна и хуманитарна помощ от 244 мил. лева на "развиващи се страни", предимно под формата на оръжие и боеприпаси. Странно защо цифрата и съдебният иск на тези "помощи" не е 1 574 900 000 щ.д., а  244 милиона лева!?
(Следва)

До председателя на
Министерския съвет
господин
Филип Димитров


Господин Димитров,
В допълнение към моята записка Ви информирам за следното:
1. Съветникът в МС г-н Васил Владимиров е предприел акция за прехвърляне архива на бившия отдел "Задгранични дружества" в бившето Министерство на външноикономическите връзки от сградата на ул. "Соф. комуна" 12, стая № 51, 3 етаж в Министерския съвет.
Освен, че това е второто прехвърляне на този архив по инициатива на г-н Владимиров, то следва да  се изясни по чие нареждане и с каква цел се прави това!
В случая важното е това, че г-н Владимиров е лично заинтересован от упражняване на негов личен контрол върху една от най-важните архиви. Нещо повече същият носи отговорност за състоянието на някои фирми, тъй като той години наред беше началник на този отдел и пряко изпълняваше "указанията" на своите преки началници - министърът Христо Христов и Андрей Луканов, от които се ползуваше с абсолютно доверие.
Неговото лично участие в някои операции е отбелязано в ревизионния акт на МФ от 1991 г. Известно е, че именно той прикри и задържа сигналите и информацията през 1991 г. докато не съгласува тактиката в срещите си с г-н Х. Христов. Като верен номенклатурчик и посредствен като интелект и специалист, В. Владимиров покорно изпълняваше желанията на своите покровители, които пък виждаха в него нужното лице за услугите, които им трябват.
Напоследък г-н Владимиров разпространява слухове за предстоящото образуване на ново Министерство на външноикономическите връзки с министър г-жа Мариана Тодорова, а той ще бъде пръв зам. министър.
Преди да се допусне подобно недоразумение, би следвало правителството добре да проучи миналото и деянията на своя съветник, който не случайно беше привлечен от своя патрон и оставен пак на същото място.
Затова пък господинът умее да използува своето служебно положение за извличане на лична изгода: в момента е член на два управителни съвети - на "Кинтекс" и "Балкан холидейз интернешънъл".
Като личност е с ниска обща култура и възпитание, пристрастен към алкохола, интригите.
Ненчо Ненов
14.04.1992 г.

У нас · Пак съдят ген. Атанасов, защото издал корумпирани политици
· Регистрираха АТАКА за евровота

По света · Гърция тайно насочвала ядрени ракети срещу България
· Германия очаква война в Косово

Коментари · Български „къртици“ копаят в турския тунел към Европа
· ЕС може да е социален, но БСП не е, Станишев!

Икономика · ДПС слага ръка на ловните стопанства в нов закон за горите