"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 466 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 5/04/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Архивите разказват: Бащата на Сергей - Димитър Станишев е обвинен в присвояване на 21 млн. долара

Ненчо Ненов *

(Продължение от миналия брой )

През февруари 2000 г. почина бившият член на Политбюро Огнян Дойнов, обвиняем по Дело номер 3 - за незаконно финансиране на компартии от Третия свят. Дойнов живееше от 10 г. в Австрия и след промените в България беше консултант на медийния магнат Робърт Максуел, със заплата от 110 000 лири годишно, а после консултант и в австрйско-швейцарската групировка "Нордекс". Опити за неговото екстрадиране за били нееднократно правени по време на мандата на главния прокурор Татарчев, но всеки път Австрия се е противопоставяла на екстрадирането му.
Съдът /австрийският/ прие, че няма състав на престъпление. Да, само че Дойнов и останалите 21 от червения мафиотски картел вършиха престъпленията си в България, и трябваше да отговарят по българското (до 1989 г.) законодателство. А там имаше и смъртно наказание за злоупотреби в големи размери с власт и пари. Естествено, че Австрия ще защити по всякакъв начин един от основните  си финансови донори, какъвто беше тогава Дойнов. Стигна се  даже до такъв гьонсуратлък от страна на Дойновите кръгове, че обявиха действията на нашата Главна прокуратура за "злоупотреба с власт". Не само това, но Дойнов тогава си позволи да заяви по адрес на нашата прокуратура: "Тя няма право да инкриминира колективно взети правителствени и партийни решения, още по-малко да ги обявява за индивидуални решения, взети от членовете на колективния орган в съучастие."
Спомня ли си драгия читател подобен юридически казус - за колективната отговорност - от световната съдебна практика? Да - Нюнрбергският процес, в който нацистките палачи бяха осъдени от "цялата световна общественост". Това стана възможно, защото беше създаден един временен специален международен съдебен орган. Само че Европа изглежда е продължила да използва двойния стандарт в правото, в зависимост от това, кого ще съди - дали е хитлерист или друг някакъв - комунист примерно. Иначе нямам друго обяснение  на отговора, който дава Върховният регионален съд във Виена, че:

"Съдът приема всичките
аргументи на защитата
на Дойнов." Значи той като комунист не може да носи вина за колективна отговорност, но ако беше фашист, можеше навярно.
Ние знаем обаче, че (уж) цивилизована Европа, освен фашизма и ционизма, заклейми и комунизма като античовешка идеология. Е, може би не тогава, когато изнесените на запад червени пари се вливаха в икономиката на европейските държави, а малко по-късно...
  Много ми се иска да попитам независимия и справедлив Европейски съд, къде беше законът, къде беше справедливостта и европейското право през 1944 г., когато в България с участието на западните окупационни сили и комунистите беше създаден  така нареченият "Народен съд"? Чрез него над 2100 невинни българи получиха смъртни присъди точно за нечия колективна вина - на тогавашното българско правителство. По параграфа "за съдене от  Народен съд виновниците за въвличане на България в Световната война срещу съюзните народи и за злодеянията, свързани с нея" над 11 300 бяха осъдени и им беше отнето  цялото имущество. Защо тогава г-да "европейците" не се намесеха да  спрат тази кървава сеч и това беззаконие?
От 28 май 1995 г. делото бе спряно, но не е прекратено. Огнян Дойнов беше единственият с мярка за неотклонение "задържане под стража". Стоян Марков, роднината на Милен Велчев, внесе парична гаранция 500 хил. стари лева и духна през границата. Депутатският имунитет на Александър Петровски Лилов беше използван от прокуратурата за... спиране на разследването. Докато по-печените мошеници от тази група не се притесняваха за съдбата си, някои ключови участници в далаверите бяха ликвидирани, а други, с по-лабилна нервна психика, като Васил Цанов, Гриша Филипов и Чудомир Александров, не издържаха на напрежението и дадоха фира. Към тази група за малко щеше да се причисли и Димитър Станишев, макар да знаеше, че Дело № 3 няма да се състои! Въпрос на психика.
Към него Главна прокуратура предявява обвинение, че лично той е присвоил 21 милиона щ.д. Ето какво разказва неговата другарка Дина Станишева за онова време: "Живеехме в ужасен страх.

Страхувахме се че ще ни конфискуват имота...
Правеха и обиск вкъщи, доколкото знам търсеха оръжие". Дина греши, не са търсили оръжие полицаите, а тефтерите с банковите сметки на нейния другар.
Ще ми се да й кажа на др. Станишева следното: "Много те боли, Дина, че полицаите са взели на мъжа ти една ловна пушка, която му била подарък и не му я върнали, а знаеш ли колко много българи ги боли от това, че твоят тарикат ги е ограбил с 21 милиона щатски долара?" Осъзнават ли въобще грабителите какво са сторили на своя народ? А дали този народ си дава сметка за размера на чудовищния грабеж?
 (Следва)

У нас · ДНК-експертизата на Белнейски провалена
· Над 2/3 от родителите настояват за религия в училищата
· Велчев: Мнозинството пази Томов, не сваля имунитета му

По света · Украйна на ръба на държавен преврат
· Слаба подкрепа за независимо Косово в СС на ООН

Коментари · Превръщат Косово в пламтящ фитил за балканския барутен погреб

Икономика