"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 477 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 19/04/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Ричард Ран: Световната банка пречеше на България

Шокиращи разкрития за отрицателната роля, която е играла Световната банка в икономическото развитие на България в последните години направи в свой материал американският финансов експерт Ричърд Ран, който е председател на Института за Световен икономически растеж. Той разказа за негативната намеса на една от водещите финансови институции в света в приватизацията на Българската телекомуникационна компания.
"През 1990г. бях съпредседател на екипа за български икономически преход, спонсориран от българското правителство. Като част от усилията ни беше да се опитаме да приватизираме повечето от държавните компании, включително и телекомуникационната", пише Ран на страниците на американския вестник "Вашингтон таймс". Той разказва още, че в подкрепа на тези усилия Световната банка е предоставила заем на българската компания при условие, че правителството не може да позволи частната конкуренция. "Когато се сблъсках с представител на СБ, той ми каза, че е много по-важно банката да получи парите си, отколкото българите да имат частен телеком, тоест да има по-добри услуги и по-ниски цени", продължава Ран.
Дори днес това е част от начина, по който СБ мисли. Имаше някакво подобрение що се отнася до прозрачността през последните години, но все още повечето от проектите се пренебрегват, не са изготвени компетентно и, разбира се, са свързани с корупция, пише той. Авторът подчертава, че с идването на Пол Улфовиц начело на СБ, приоритет в работата се е превърнала борбата с корупцията в институцията на всички нива. "Естествено, корумпираните правителства и техните поддръжници започнаха да се оплакват и тогава Улфовиц направи глупавата грешка като даде големи заплати на някои от хората, които доведе със себе си, включително и гаджето си", посочва Ричард Ран в контекста на последните скандали в ръководството на СБ. Преди дни служителите на СБ поискаха оставката на Улфовиц, след като стана ясно, че той е протежирал своята любовница и е уредил неправомерно висока заплата.

У нас · Наркоинвазия в София, МВР лови само дребните риби
· Само националната държава може да спаси народите
· Прокуратурата призна за корупция в нейните редици

По света · Южна Корея в паника след масовото убийство във Вирджиния
· Ричард Ран: Световната банка пречеше на България

Коментари · Управляващите превърнаха политическия живот у нас в театър на абсурда

Икономика · Масларова изхвърля децата от приютите
· Е.on дръпна шалтера на 12 000 абонати