"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 477 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 19/04/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Масларова изхвърля децата от приютите

Да кажем стоп на майките инкубатори, на майките кукувици, които оставят децата си на нашите грижи. Отговорното родителство трябва да се издигне в култ. Това заяви социалният министър Емилия Масларова на Националната конференция "Да опазим децата на България". Министърът не цитира национално проучване, според което 86% от изоставените бебета са циганчета.
Според нея, грижата за опазване на децата не може да бъде ангажимент на една, две или пет институции. Родителите не бивало да разчитат само на училището и на органите на реда да им гледат и възпитават децата, а трябва да поемат лична отговорност, да участват в учебния процес, да търсят образователни алтернативи. Министърката апелира към телевизиите да спрат да излъчват филми с агресия, защото насилието поражда насилие. За последната година са разкрити 10 центъра за социални услуги, които помагат на бъдещи майки в затруднено положение да не се отказват от децата си, похвали се Масларова. Тя отчете като социално постижение на кабинета идеята за 15-дневен отпуск за бащата при раждане на дете, стимулирането на двудетния модел с 200 лв. за първо дете и 600 лв. за второ. Министърът отказа да коментира защо боксува програмата "Чаша топло мляко и безплатна закуска".
Децата трябва да растат здрави, образовани и в среда на сигурност, заяви пък главният омбудсман на републиката Гиньо Ганев. Това, според него, означава общи усилия, координация и добра воля. Той упрек на институциите в липса на конкретни отговорности и в координиране на усилията. Децентрализирането на властта не означава абдикиране от задълженията, обясни Ганев. Янка Такева, председател на Съюза на българските учители към КНСБ, цитира социологическо проучване, според което родителите общуват по 5 минути на ден с децата си.

У нас · Наркоинвазия в София, МВР лови само дребните риби
· Само националната държава може да спаси народите
· Прокуратурата призна за корупция в нейните редици

По света · Южна Корея в паника след масовото убийство във Вирджиния
· Ричард Ран: Световната банка пречеше на България

Коментари · Управляващите превърнаха политическия живот у нас в театър на абсурда

Икономика · Масларова изхвърля децата от приютите
· Е.on дръпна шалтера на 12 000 абонати