??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=30255&format=html&edition_id=481

25 т отровно пилешко стои на границата с Македония

Четири месеца вече 25 т пилешко месо, заразено със салмонела, стои на границата между Македония и България. Пратката е задържана на ГКПП Гюешево-Деве Баир.
След като ветеринарните власти в Скопие установили, че месото е със салмонела - бактерия, която предизвиква отравяне при консумация, решили да върнат двата камиона на производителя в Словакия. Българските власти обаче не искат и да чуят разваленото месо да влезе у нас. Съгласно европейските стандарти, пратката трябва да бъде изгорена. Словенското пилешко вероятно е било предназначено за страна от Европейския съюз, за целта е трябвало да премине през България. От ветеринарната служба в Кюстендил отказаха да коментират случая.
Македония е голям вносител на пилешко, месното производство е едва 3 процента. За внос годишно се харчат по 40 млн. евро. Най-голям вносител беше Турция, докато там не бяха регистрирани няколко огнища на птичи грип. Сега страната внася пилешко от цял свят. Контролът е силно занижен, признават санитарни инспектори.