"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 482 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 25/04/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Елцин станал хаджия месец преди смъртта си

Месец преди смъртта си в дните около Великден Борис Елцин е пътувал до река Йордан със съпругата. Това било последната екскурзия на бившия руски президент. В понеделник той почина в клиника в Москва. Въпреки тежкото си заболяване първият руски президент е заминал за Свещената земя, за да измоли опрощение от Бога.
Вчера руснаците се поклониха пред тленните останки на Борис Елцин. Ковчегът с тялото на покойния бе изложен в московския храм "Христос Спасител" от 16.30 ч московско време, а в 17 ч започна панихидата. Поклонението ще продължи до 12.30 ч днес, предаде ИТАР-ТАСС, като ковчегът ще остане в храма цяла нощ. Предварителната програма предвижда днес в 8 ч местно време да започне заупокойната литургия. От 12 до 14 ч с покойния ще се простят държавни глави и други официални лица. Следва опело, което ще извърши най-старият член на Светия синод на Руската православна църква, митрополит Ювеналий.
Последната заупокойна служба ще се извърши на Новодевичето гробище от патриаршеския викарий архиепископ Арсений. Първият президент на Русия ще бъде погребан в парцела, където почиват останките на  бившия съветски лидер Никита Хрушчов, и тези на Раиса Горбачова, съпругата на първия и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов.
Лекарите са правили всичко възможно, за да спасят Борис Елцин, но медицината се е оказала безсилна. Това заяви за ИТАР-ТАСС Амиран Ревишвили, заместник-директор на Центъра по хирургична и интервенционна аритмология. След сложната операция - аортокоронарното шунтиране през ноември 1996 година, Елцин живя доста дълго, над 10 години, припомни д-р Ревишвили. Доколкото зная, Борис Николаевич още преди операцията бе развил сърдечна недостатъчност и състоянието му се влошаваше, каза той.
Първият президент на Русия е бил закаран в Централната клинична болница 12 дни преди кончината си. "При хоспитализацията е бил в доста тежко състояние - прекарана катарално-вирусна инфекция засегнала силно всички органи и системи", съобщи Сергей Миронов, който оглавява медицинския център в президентската администрация. "Сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и белите дробове не са се справили с функциите си", каза той. Смъртта на Елцин в 15.45 ч московско време в понеделник е настъпила в резултат на напредваща сърдечно-съдова полиорганна недостатъчност, уточни Сергей Миронов. При тази диагноза отказват ключови системи от организма, след което настъпва коронарна смърт - спиране на сърцето.
Портрет на Елцин- на стр.12

У нас · Патриотите внесоха закон в парламента за гаври с историята
· НЦИОМ: 62% от българите не харесват кабинета “Станишев”

По света · Русия налага вето в ООН за независимо Косово
· Елцин станал хаджия месец преди смъртта си

Коментари · Започва клането на българската памет

Икономика · Токът скача следизборно с 15-20 процента
· Взимат колата за неплатени дългове