"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 482 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 25/04/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Токът скача следизборно с 15-20 процента

Токът ще поскъпне от 1 юли, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Той нито отрече, нито потвърди за скок от 15-20%. Но обеща интересите на потребителите да бъдат максимално защитени, за да няма затруднения в бита, а себестойността на българската продукция да я направи непродаваема на европейските пазари.
Комисията няма да използва простата аритметика, да събира исканите от различните енергийни дружества проценти на увеличение на електроенергията и така да стигне до извода, че поскъпването трябва да е с 25%, обясни Шушулов. Търсели се начини разходите по поддръжката на спрените първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй" да не товарят цената на тока, произведен от пети и шести.
Междувременно EVN поиска средно 6,29% увеличение на цените от 1 октомври. Предложението на дружеството било разработено на базата на актуалната цена на Националната електрическа компания (НЕК). Увеличението предвижда повишаване на цената на тока за битовите потребители с 6,45%, с 8,78% за фирми ниско напрежение и с 2,20% за стопански потребители средно напрежение. Средната месечна сметка на един битов потребител при сегашните цени е около 13, 90 лв. без ДДС. Предложениeто е свързано с инвестициите, необходими за изпълнение на изискванията за достигане на европейските стандарти за качество на доставките и услугите, твърдят от компанията. Тя предоставя ток в областите Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Стара Загора, Бургас, Сливен и Ямбол. Монополистът за Североизточна България E.ON пък настоя за 6,5% поскъпване на тока. Германското дружество държи ЕРП-тата във Варна и Горна Оряховица.

У нас · Патриотите внесоха закон в парламента за гаври с историята
· НЦИОМ: 62% от българите не харесват кабинета “Станишев”

По света · Русия налага вето в ООН за независимо Косово
· Елцин станал хаджия месец преди смъртта си

Коментари · Започва клането на българската памет

Икономика · Токът скача следизборно с 15-20 процента
· Взимат колата за неплатени дългове