"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 482 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 25/04/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Патриотите внесоха закон в парламента за гаври с историята


Паника тресе Етнографския музей в София, който трябваше да приюти конференция, отричаща Баташкото клане

Националистите предлагат да се търси наказателна отговорност от всички, които правят опити да се гаврят с историята на българите, заяви юристът и зам.-председател на партията Антон Сираков. АТАКА вчера внесе за разглеждане и одобрение в Народното събрание Законопроект, който въвежда наказателна отговорност за проповядването или установяването по какъвто и да е друг начин на исторически постановки, отричащи геноцида срещу българите, извършван от края на 14 век до 1913 година. Освен глоби и санкции, наказателната отговорност предвижда и затвор. Законопроектът се внася по повод скандалното намерение на т.нар. Берлински свободен университет да ревизира историята на България. Става дума за желанието на Мартина Балева и Улф Брунбауер да организират в България научна конференция отричаща Баташкото клане. 
Паника цареше вчера в Етнографския музей в София, който се съгласи да предостави част от помещенията си за научната конференция на тази тема. Скандалната сбирка, организирана от Балева и Брунбауер трябва да се състои на 18 май. Засега не може да се каже дали събитието ще се проведе, увърташе по телефона Татяна Димова от ръководството на музея. Според нея до насрочената дата имало доста време, а решението за организирането на мероприятието можел да вземе само директорът Рачко Попов, който не бил в София. Димова заяви по телефона, че не може да се говори за скандал, понеже музеят само предоставял помещение на пишман историците. Тя обаче не можа да каже дали институцията ще получи наем от германците и на колко възлиза той.
От Галерията за национално изкуство потвърдиха за "Атака", че Балева е пробвала да организира симпозиума и при тях, но е получила отказ. Тя общувала с културната институция по електронен път. На мобилния телефон на Балева вчера отговаряше неин германски познат, който първо обясни, че тя е в Букурещ, но след като разбра, че обаждането е от България се поправи и каза, че Мартина всъщност е в София, а той не бил много наясно с балканските столици.
Балева е посетила три пъти историческия музей в Батак, обясниха от там, но първоначално обяснила, че е изкуствовед и иска да разгледа картината на полския живописец Антони Пиотровски от 1892 година, която показва зверствата на турците в черквата в града. Според Балева и Брунбауер платното е инсценировка, която доказва, че клането е мит. Статия с тази теза Балева е публикувала още миналата година в българския вестник "Култура" и явно окуражена от липсата на реакция след нейното излизане е решила да организира и конференция за Батак. От историческия музей в града обясниха още, че първоначално приели без резерви Балева, но след като при второто й идване станала ясна истинската й цел, ръководителката на музея сигнализирала с писмо за антинационалната дейност на измислената историчката.

У нас · Патриотите внесоха закон в парламента за гаври с историята
· НЦИОМ: 62% от българите не харесват кабинета “Станишев”

По света · Русия налага вето в ООН за независимо Косово
· Елцин станал хаджия месец преди смъртта си

Коментари · Започва клането на българската памет

Икономика · Токът скача следизборно с 15-20 процента
· Взимат колата за неплатени дългове