"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 499 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 14/05/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Кости на тракийски вожд откриха в село Турян, Смолянско

При строеж на нов параклис в смолянското село Турян са открити кости на повече от 2500 години, съобщи археологът Николай Бояджиев. Той предполага, че костите може да са дори и по-стари. Датирани са от ранножелязната епоха и са на тракийски вожд, установили учените. Според тях вероятно наблизо е имало светилище.
Костите са били открити в глинена урна, извадена при изкопните работи заради основите на строящия се нов параклис. Археолозите са ги подложили на анализ, а в момента специалисти извършват допълнителни изследвания върху намерените кости.
Параклисът, в чиито основи са били костите, вече е готов. Той ще бъде осветен на 20 май и ще носи името "Св.Св. Константин и Елена". На това място е имало голям манастирски комплекс, който бил опожарен при турското нашествие по българските земи през Средновековието - ХIII-ХIV век. Параклисът е изграден изцяло с дарения на 120-те жители на селото - и християни, и мюсюлмани. Сред местните хора се знае, че това място е свято и там стават чудеса, свързани с изцеление.
Село Турян се намира в южните склонове на Кайнадинския рид на 15 км южно от Смолян. Пръснато е в няколко махали. Районът около селото е карстов, скалите са напукани, има множество пещери, голяма част от които неизследвани. Смята се, че селото е възникнало по време на насилственото помохамеданчване на българите от турските завоеватели, в районите на горното течение на река Арда. Бягащите българи се заселили далеч в горите по тези места, за да се скрият от турците.

У нас · Кеворкян: Велчев да каже за корупцията и Красимир Гергов
· Димитър Стоянов: България се нуждае от гъвкава енергийна политика

По света · Либия търси помощ от Франция за СПИН-делото
· 4000 US-войници издирват трима отвлечени в Ирак

Коментари · Държава в разпад или как мафията превзема България

Икономика