"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 515 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 4/06/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив




Доган си нареди нов-стар кабинет


Станишев и Симеон търсят врагове с партиен билет

Ахмед Доган си нареди нов-стар кабинет, в който ДПС запазва позициите си и дори ги засилва. Това стана ясно, след като премиерът Станишев обяви в събота, че приема оставките на Румен Овчаров и Георги Петканов.  Министър-председателят обяви в спешно изявление, че ще създава разследващ орган, подобен на ФБР на САЩ и че ще има отделна държавна агенция по горите
Вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган прогнозира пред журналисти, че до 15 дни ще са ясни окончателните промени в правителството, които според него, нямало да са камуфлажни. Доган приветства създаването на агенция за горите, която да е извън земеделското министерство и така даде да се разбере, че Станишев го е питал за промяната. Горите носят големи приходи, без да могат да ги влагат в момента за възпроизводството на горските масиви. Все още не се е обсъждало кой да оглави Агенцията за горите, уточни Доган.
Засега

само ДПС не жертва свои във властта.

Лидерът на ДПС обаче намекна, че структурните и персонални промени не са окончателни. След няколко дни ще има коалиционен съвет, а в средата на месеца и по-голям форум на коалицията, посочи той и увери, че промените ще бъдат внимателно преценени след анализ на необходимостта от нова политика и анализ на кадровия ресурс.
По повод обвиненията на Румен Овчаров, че правителството става в се по-зависимо от интересите на ДПС, Доган коментира това като опит за отклоняване на вниманието. Аз също мога да правя много радикални интерпретации, но с такива намеци не се прави сериозна политика, отсече той.
В разгара на кампанията за изборите за Европейски парламент (ЕП) членове на Висшия съвет на БСП работиха очевидно против партията с мотив, че помагат, заяви Станишев пред вчерашния пленум на партията.
Станишев обаче не конкретизира имената на тези членове на ВС на БСП. В кулоарите на "Позитано" 20 се заговори, че той има предвид лявото крило в соцпартията, което от месец категорично настоява за оставката на министър Овчаров.  "Оставката на Румен Овчаров е достоен ход от негова страна", заяви Станишев. По думите му, ако Овчаров не си е бил подал оставката, е нямало да може да работи ефективно, защото постоянно е щял да бъде разпитван от медиите по случая и това щяло да му пречи на работата.
Лидерът на БСП и премиер отбеляза още, че причина за слабите резултати на кампанията е "разноговоренето в самата партия". Станишев констатира, че

"всички приказват
каквото и както
им падне"

и отказа да коментира оставките на цялото Изпълнително бюро на партията, които също бяха подадени в събота.
В отчетния си доклад пред извънредния конгрес на НДСВ вчера Симеон Сакскобургготски също потърси врага с партиен билет. Той  обърна внимание върху "междуличностните отношения, даже направо ще ги нарека интриги" в партията. Според него те създават публични инсинуации, които изопачават образа на НДСВ. "Ще бъда безкомпромисен към подобно поведение занапред", подчерта в доклада си Симеон.
Думите му бяха потвърдени от Антония Първанова, която бе поставена на неизбираемо място при евровота.

НДСВ се превърна в оранжерия за интриги

а местните й структури - в пожарна команда, която трябва да спасява партията по време на избори, каза тя. Първанова започна изказването си с анекдот затова каква е разликата между песимиста и оптимиста, в който се казва, че песимистът е по-добре информиран, и се обърна към лидера на НДВС Симеон Сакскобургготски - "дано поне сте умерен песимист".
Сакскобургготски пък нарече "слаб и незаслужен" изборния резултат от вота за евродепутати.
НДСВ е длъжна да преоткрие своята индивидуалност и да напусне тройната коалиция преди местните избори, призова депутатът от НДСВ Атанас Щерев.
Тройната коалиция не е част от бъдещето на НДСВ. Аз ще подкрепя Атанас Щерев, каза Соломон Паси. Думите им за напускане на Тройната коалиция бяха бурно аплодирани от множеството в залата.

У нас · Волен Сидеров: Само предсрочни избори спасяват премиера
· Европейски природозащитници: Спрете голата сеч

По света · 1000 ранени при безредици преди срещата на Г-8
· Бивш депутат от Гвиана готвел взривяването

Коментари · Байърли хвали прокуратурата, Вальо Топлото на свобода

Икономика