"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 515 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 4/06/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
1000 ранени при безредици преди срещата на Г-8

Около 1000 души общо са ранени при сблъсъците в немския град Рощок между силите на реда и протестиращите срещу срещата на Г-8, която започва в четвъртък в намиращия се наблизо курорт Хайлигендам, предаде  ДПА. Полицията съобщава за 433 пострадали нейни служители. От страна на демонстрантите има 520 ранени. Общо 50 души са получили тежки наранявания, допълва агенцията. Безредиците в германския град Рощок продължиха до ранните часове на вчерашния ден. Най-малко 25 хиляди души по данни на полицията и 80 хиляди - според организаторите, се включиха в демонстрация в североизточния германски град. Протестът започна мирно, но в един момент демонстранти, облечени в черно и с маски на лицата, започнаха да замерят полицаите с бутилки, коктейли Молотов и самоделни взривни устройства. Последва преследване на провокаторите из съседните улици. Полицията успя да спре настъплението на тълпата едва, след като прибягна до използване на водни струи и сълзотворен газ.
Върховният съд на германската провинция Мекленбург-Предна Померания, където се намира Хайлигендам, забрани демонстрациите в радиус от 10 километра от мястото, където ще се състои срещата на върха на Г-8, предаде ИТАР-ТАСС. По този начин бе отменено решението на Административния съд на град Шверин, който бе постановил, че протести не могат да бъдат организирани на по-малко от 200 метра от защитната ограда, която бе изградена около балтийския курорт.
Органите на реда задържаха над 100 участници в стълкновенията с полицията и погромите по улиците на града. Немските телевизии съобщиха, че организаторите на мирните протести на антиглобалисти са осъдили насилствените действия на участниците в сблъсъците.

У нас · Волен Сидеров: Само предсрочни избори спасяват премиера
· Европейски природозащитници: Спрете голата сеч

По света · 1000 ранени при безредици преди срещата на Г-8
· Бивш депутат от Гвиана готвел взривяването

Коментари · Байърли хвали прокуратурата, Вальо Топлото на свобода

Икономика