"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 515 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 4/06/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Байърли хвали прокуратурата, Вальо Топлото на свобода

Велизар Енчев

Дни преди визитата на Джордж Буш в България, американският посланик Джон Байърли похвали главния прокурор Борис Велчев. По време на церемония, на която американското посолство подари компютри на прокурорите, Байърли заяви, че под ръководството на Борис Велчев прокуратурата отново е отворена за партньорство. Дипломатът допълни, че водещ приоритет на посолството на САЩ е да помага на прокуратурата на България, но това не е било възможно в продължение на много години. Така американският дипломат нападна бившия главен прокурор Никола Филчев, който очевидно не бе долюбван от Вашингтон.
Но след похвалите на US-посланика към приемника на Филчев, всеки нормален българин се пита, с какво Борис Велчев е по-добър главен обвинител? Какво направи за една година новият главен прокурор, за да заслужи такава висока оценка от посолството на една велика сила? Докато си задавах тези въпроси, медиите в един глас съобщиха, че Апелативният съд е потвърдил решението за освобождаването на бившия шеф на "Топлофикация"-София Валентин Димитров срещу парична гаранция от 20 000 лева. Така и на слепите в България им просветна, че прокурорите са държали в следствения арест човек, когото не могат да обвинят в сериозно престъпление. И нищо чудно, ако се окаже, че милионите на Вальо Топлото във Виена и в други знайни и незнайни банки, са напълно законни. И че срещу платени няколко милиона данъци, Димитров може не само да стане свободен гражданин, но и да съди държавата за понесени морални и имуществени щети.
Безсилието на българската прокуратура по казуса "В. Димитров" скоро може да се пренесе и по делото за шефа на "Фронтиер" Красимир Георгиев, който продължава да се укрива в чужбина, без прокуратурата да направи необходимото за незабавното му екстрадиране в България. И в този случай е нормално да запитаме: поради какви висши съображения прокурорите са допуснали босът на "Фронтиер" свободно да напусне страната преди година?
Както сполучливо отбелязаха някои журналисти, след петъчното решение на Апелативния съд, с което и последният "заключен" по делата за "Топлофикация" излезе на свобода, българското обвинение не разполага с нито един арестант по т. нар. знакови дела за "висока" корупция и организирана престъпност. След повече от година с арестантския си статут се разделиха и другите топ обвиняеми - братята Красимир и Николай Маринови - Маргините. Официално те са болни и трябва да се лекуват при домашни условия. За дни бяха освободени задържаните за източването на програма САПАРД бизнесмени, сред които президентският спонсор Людмил Стойков. Мирчо Циганина също е на свобода. 

На фона на очевидното прокурорско безсилие е учудващо, че американският посланик поощрява българската прокуратура с оценки, които изобщо не отговарят на ръста на престъпността в страната. Което поражда съмнението, че в американското посолство в София имат два проблема - или там работят хора, които подвеждат посланик Байърли, или американските дипломати са получили инструкцията да застанат зад главния прокурор Борис Велчев, независимо от неуспешната му работа до момента. Първото предположение е основание за безпокойство, но второто е крайно обезсърчително. Защото, ако Вашингтон си затваря очите пред войнстващата престъпност в България заради свои интереси, това ще е пагубно за българската демокрация. Последното бе потвърдено от британското електронно издание EU Business, което съобщи, че се очаква докладът на Европейската комисия "да открои забавения процес на съдебни реформи, както и неуспеха на властите да се борят с корупцията и да поставят зад решетките известни на всички престъпници и корумпирани държавни служители"...
В деня, в който Байърли потупваше по рамото Борис Велчев, премиерът ни също се хвалеше с огромните резулатати в борбата срещу престъпността. Като паднал от друга планета, Станишев застана на парламентарната трибуна по време на петъчния парламентарен контрол и изрече най-грандиозната лъжа на седмицата: "В резултат на усилията, положени от правителството и другите институции, прокуратурата преди всичко, имаме основание да очакваме не предпазна клауза, а отчитане на напредъка на страната в областта "Правосъдие и вътрешни работи" през последните шест месеца. Такива са впечатленията ми от разговорите с експерти на ЕК, които бяха у нас на проверка..."

След подобни премиерски изявления е ясно, че на правителственото кормило е персона без реална представа за протичащите процеси в България. По ирония на съдбата точно най-неподготвеният за управлението на държавата човек пое нейното кормило и днес ни поучава на държавническа мъдрост.
Впрочем Станишев все още има шанса да остави името си в политиката с нещо добро, ако приеме едно депутатско предложение - кабинетът да състави списък на 100-те най-големи потребители на еврофондовете. Така ще узнаем митичните имена на получилите евросубсидии, ще проумеем как се подбират ощастливените бизнесмени и как се усвоят десетките милиони евро. И още нещо можем да научим - кои политици, министри и депутати са набъркани в бизнеса с европарите и защо простосмъртните дребни и средни бизнесмени не се допускат до тайнствените конкурси на Брюксел?
Дали американският посланик се интересува от подобни "дреболии", каквито са списъците на стоте евросубсидирани българи? И дали не е по-добре (вместо да хвали Борис Велчев!), да ни информира има ли Валентин Димитров сметки в пълните с откраднати от българите пари американски банки?

У нас · Волен Сидеров: Само предсрочни избори спасяват премиера
· Европейски природозащитници: Спрете голата сеч

По света · 1000 ранени при безредици преди срещата на Г-8
· Бивш депутат от Гвиана готвел взривяването

Коментари · Байърли хвали прокуратурата, Вальо Топлото на свобода

Икономика