"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 532 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 22/06/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Ислямисти заплашват да заколят отвлечен журналист в Газа

Похитителите на отвлечения преди 100 дни в ивицата Газа журналист от Би Би Си Алън Джонстън отново заплашиха, че ще го убият, ако Лондон не освободи от затвора ислямистки лидер, предаде Франс прес. "Ако те /британците/ не изпълнят нашето искане, няма да има изход за заложника. Ако обстоятелствата се влошат, ние ще се приближим до Аллах, за да видим какво ще правим с този репортер, дори ако трябва ще го убием", посочва говорител на групировката Армия на исляма във видео, поместено на ислямистки сайт. Похитителите искат британското правителство да освободи радикалния ислямист Абу Катада, смятан за духовен лидер на Ал Каида в Европа и намиращ се в затвор във Великобритания, както и други мюсюлмански затворници. В неделя говорител на групировката заплаши, че "журналистът ще бъде заклан" ако Лондон не изпълни исканията им. Армията на исляма отхвърли тврденията на радикалното палестинско движение Хамас, което след като пое контрола на ивицата Газа на 15 юни редовно заявява, че ще постигне освобождаването на Джонстън.
Специалният пратеник на ООН за Близкия изток Майкъл Уилямс изключи възможността в близко време в Ивицата Газа да бъдат разположени международни сили, предаде Франс прес. Разполагането на подобен контингент би изисквало съгласието на всички страни, каза Уилямс на пресконференция в седалището на ООН в Ню Йорк. Хамас обаче ясно се обяви против, а на практика тази групировка контролира Газа на политическо равнище, добави той.
Междувременно палестинският президент Махмуд Абас обвини движението Хамас в опит за атентат срещу него, предаде ИТАР-ТАСС.
На среща с ръководството на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) в Рамала, на Западния бряг, Абас показа видеозапис, на който бойци на Хамас пренасят експлозиви през подземен тунел, прокопан в посока към резиденцията му в град Газа. На сандъка личи надпис "Това е за Абу Мазен (псевдоним на Абас)"

У нас · АТАКА поиска Европарламентът да признае турския геноцид
· Волен Сидеров: Всички български партии заедно срещу ДПС в смесените райони

По света · Новo дело срещу медиците прави невъзможно връщането им у нас
· Ислямисти заплашват да заколят отвлечен журналист в Газа

Коментари · Защо Буш показа на българите сатанинския знак

Икономика · Парното поскъпва в цялата страна от 1 август