"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 539 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 30/06/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
За какво уволниха подп. Марков


28 неудобни въпроса за НСО към президента Първанов

На 22 юни служителят на НСО подп. Николай Марков праща свой доклад за нередности в службата до президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов. Три дни по-късно комисия от службата предлага офицера за дисциплинарно уволнение. Няколко дни по-късно негови колеги отнемат служебната му карта и личното му оръжие. Публикуваме доклада, предизвикал уволнението на Марков.

Уважаеми господин президент,

Месеци, преди освобождаването от длъжност на ген.-лейт. Димитър Владимиров, тогава началник на НСО, по повод скандал, свързан със служители, работили противозаконно в групировки, Ви представих доклад, изведен в деловодството на Администрация на Президента, поради който беше назначена комисия от Вас за разглеждането му. Обсъждането на доклада тогава премина като обикновена беседа без последващи мерки. Вписаните в него данни съдържаха същите обстоятелства, поради които тогава началникът на НСО беше отстранен от длъжност далеч по-късно. В този доклад ясно беше формулирано, че казусът трябва да се разглежда като "ген. Владимиров и управленския му екип". Същият този екип е настоящото ново ръководство на НСО.
Пет години след това Ви моля да назначите комисия, която да разгледа и се произнесе по следните обстоятелства:
1. Пълно изясняване на образователния ценз на настоящото ръководство на НСО и възможностите му за вземане на компетентни решения, произлизащи от задължителната за тази позиция образователна квалификация.
2. Проверка за спазване на всички необходими и задължителни условия по ЗОВС на Република България за произвеждане в генералско звание.
3. Проверка за документооборота, съхраняването и начините за отдаване и изпълнение на заповеди в НСО, както и съобразяването на тези документи със ЗОВС и действащата в НСО нормативна уредба.
Моля също комисията да разгледа и писмено да се произнесе по следните казуси:
"Боклук" и "свиня" ли е старши офицер от НСО, както бях квалифициран от бриг. генерал Стоян Томчев - зам.-началник на НСО, пред прекия ми началник полк. Камен Маринов, началник сектор "Учебен" - полк. Светлин Михайлов, полк. Йордан Радулов - служител в сектор "Учебен", подп. Емил Коларов - началник 01 сектор, 01 отдел и други колеги.
В семейството ми съм 4-то поколение офицер от Българската армия, завършил съм с отличие ВВУ "Васил Левски" - гр. Търново и до момента имам 17-годишен стаж като офицер в НСО.
На 19.06.2007 г. след устна заповед на бриг. генерал Стоян Томчев да бъда наказан, получих дисциплинарно наказание "Мъмрене" неправомерно, която заповед ще обжалвам пред съда. Същото това наказание е пълен правен абсурд.
Тази обидна и унизителна за мен ситуация ме накара да задам следните въпроси:
1. Как човек с диплома от ВИФ "Г. Димитров" със специалност "учител по физическо възпитание" взема компетентни решения по ЗОВС като зам.-началник на специална национална служба?
2. Нормално ли е, ако професията ти е учител по физическо възпитание и по разпореждане на Президента на Република България, попаднеш "случайно" на курс във ВА "Г.С. Раковски", да облечеш тутакси генералската униформа. Какъв респект би имала тя?
3. С какво заслужиха учителите генералски пагони?
4. Как се управлява по ЗОВС на Република България военизирано ведомство като НСО, след като в ръководството на службата преобладават хора със спортно образование?
5. Как независимо се управлява от посочените по-горе хора специална служба, след като самите те са дискредитирани в медиите за връзки с организираната престъпност и групировки със съмнителен бизнес?
6. Уважава ли се достойнството на българския офицер, ако на ключови позиции във военизираната структура, в която работя до момента са само и единствено учители по физическо възпитание, бивши футболисти?
7. Как да се установят случаите на прикриване на лица от организираната престъпност в обекти, охранявани от НСО, ако документите за наряд и контрол са всъщност попълнени с молив, листчета, бланки и какви ли не хвърчащи образци, измислени от некомпетентни хора?
8. В полза на държавата ли е, служител, назначен като охрана на обект, роден около 1938 г. Той част от завършената реформа в НСО ли е?
9. НСО частна протоколна служба на Президента ли е за организиране на футболни мачове и лов или има и охранителни функции?
10. Колко автомобили, струващи стотици хиляди лева трябва да изгорят (разбира се от парите на данъкоплатците), унищожени от пияни шофьори, назначени в НСО и протекции по телефона на бриг.ген. Стоян Томчев. Виновен ли е само и единствено шофьора за това?
11. Гордост ли са за Президента офицерите в НСО със средно образование или фалшиви дипломи за висше образование?
12. Как от шофьор на Президента възкръсваш изведнъж като началник?
13. Колко пенсионера продължават да работят на трудови договори в "реформирана служба", заради тяхната незаменимост?
14. Приемливо ли е предложението ми в НСО да се назначават поети и писатели за по-добро измисляне на истории за отстраняване на неудобни служители, които трябва да бъдат дискредитирани, а техните съдби - разбити. Защото писателите и поетите имат по-голямо въображение от физкултурниците.
15. Кой да защитава правата на служителите на НСО, ако юристите на службата са творци за правни поръчки, управлявани по телефона?
16. Какви езици владеят ръководителите на службата, ако за обикновения служител това е задължително?
17. Служителите от охраната, придворни лакеи ли са, преносвачи на багаж или лични приятели за забавления и прищевки. Те не са ли част от системата за национална сигурност или са просто добре облечени артисти със слънчеви очила.
18. Охраняваните от НСО лица, шефове ли са по отношение на задължителните охранителни мерки, взимани от съответните служители, както и на самото ръководство?
19. Генерал ли е за Президента човек, който приема всякакви обиди и унижения пред подчинените си от охраняемо от НСО лице, с единствената цел да запази поста си поне още една година?
20. Не е ли по-удобно за скритото безхаберие липсата на закон за НСО вече 17 години и адекватна нормативна уредба? Закон за частната охранителна дейност беше написан и приет за два месеца.
21. Какво означава абревиатурата НСО към Президента на Р. България? Като собственост или като отговорност го приемате?
22. Не беше ли нормално новото ръководство с новите генералски пагони да бъдат представени на обществеността с тежестта, която Президентът вижда в тях?
23. Гордост ли са охранители от далечното минало на УБО, да командват натовски офицери? Колко са незаменими те?
24. Как се нарича генерал, който има дефицит от думи в речника си, а останалото е обикновена сервилност? Аз го наричам национален срам. А може би този срам за българското войнство прокуди от страната ни хиляди млади, високообразовани, знаещи и можещи.
Такъв ли е бил генерал Заимов, ген. Вазов, на които качествата знаем всички. Героично минало за срамно настояще.
25. Прикрива ли напълно и безапелационно "декларацията за съдействие" престъпната същност на извършено деяние?
26. По каква сметка се отчисляват ловните походи на НСО и командировъчните на ловците, дори в забранения за лов период?
27. Ген. Владимиров си отиде заради деянията на сегашното ръководство, които тогава го поведоха. Какво се промени всъщност след това?
28. Събира ли се противозаконно информация за охранявани лица, извън кръга на служителите от група "Анализ и информация", които нямат такива правомощия? Кой я съхранява и за какво се ползва тя?
Всичко написах сам, без чужда помощ.
Като офицер от Българската армия се постарах много години, за да запазя името и авторитета си ненакърнени. Заклел съм се в българското знаме. Пагоните ми даде Българската армия, а не НСО или партийна централа.
Генералите от НСО, облечени в униформи на Българската армия от Вас, завинаги ще останат "еманация на реформаторско мислене" в армията.
Надявам се също, че ще ми отсъдите достоен офицерски край за казаното по-горе, а в малката ирония на доклада ми ще прочетете тотално човешко огорчение.
Господин Президент,
Призовавам Ви най-отговорно - като подполковник със 17-годишен стаж в НСО, който обича и уважава своята работа и цени пагоните си, след изложеното до тук, да предприемете необходимите мерки за превръщането на НСО в модерна европейска структура в системата на националната сигурност.
Вие добре знаете, че историята винаги си казва думата по категоричен начин.

С уважение:
подп. Николай Марков
22 юни 2007 г.
София

У нас · Декларация на ПГ АТАКА: Скандалът води до отстраняване на Първанов
· Сидеров: Да не допуснем ДПС пак да купи вота с бира и кебапчета

По света · Хилари с рекордни средства Хилари с рекордни средства
· Двамата големи решават съдбата на Косово

Коментари · Земеделското министерство урежда свои хора да вземат ловните полета

Икономика