"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 583 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/08/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Първанов смъмри Р. Петков за бездействието срещу циганите

Президентът Георги Първанов вчера разкритикува действията на МВР и вътрешния министър Румен Петков при овладяването на циганските ексцесии в столичния квартал "Красна поляна". Той призова всички, които могат да допринесат за бързото разрешаване на проблема с циганските бунтове в столицата, да се намесят с цялата строгост на закона. Гоце обаче подчерта, че не се наема да дава отговор на въпроса кой е по-виновен, но във всеки случай това крие голям риск за етническо напрежение и проблемът трябва бързо да бъде разрешен. Президентът коментира още, че е за това полицията да респектира всеки нарушител на реда, независимо от неговия етнос и религия.
"Трябва да се проведе сериозно разследване за причините, довели до сблъсъка между роми и българи в софийския квартал "Красна поляна". Това заяви пък във Варна Сергей Станишев. Той добави, че били предприети всички необходими действия за овладяване на ситуацията и предотвратяване на по-нататъшни ексцесии. Премиерът каза още, че има сведения, че от няколко дни ромите са били сплашвани, че скинари ще дойдат в квартала, за да ги бият, без да уточни, че тиражира версията на лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев. Всеки в тази страна има своите права и задължения, независимо дали е българин, турчин или ром, и той трябва да спазва обществения ред, обясни Станишев. Нито президентът, нито премиерът обаче не казаха как да ре реши циганският проблем.
Главният секретар на МВР Илия Илиев пък се оправда, че полицаите не знаели колко твърдо да действат, за да не бъдат обвинени след това в дискриминация. "Полицаят наистина е плах в действията си, защото ако би действал с всичките си правомощия, дадени му от закона, той не е убеден, че няма да стане обект на разследване от военна прокуратура", допълни той.
Вече е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство, заяви говорителят на Софийска районна прокуратура Руси Алексиев. Ще бъдат предявени обвинения, когато се съберат достатъчно доказателства кой точно е извършил престъпленията и това ще стане в най-скоро време, обеща той.
В "Красна поляна" вчера имаше засилено полицейско присъствие след като три дни поред там циганите безчинстваха. 

У нас · Първанов смъмри Р. Петков за бездействието срещу циганите
· Два трупа след съседска свада в несебърско село

По света · България в списък на нестабилните държави заедно с Гана и Либия
· Стотици жертви на земетресение сринало части от Перу

Коментари · Записки по циганските въстания, август 2007 година

Икономика