"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 583 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/08/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Записки по циганските въстания, август 2007 година

Огнян Стефанов

Гледам репортажите от циганските бунтове в столичния кв. "Красна поляна" и в "Захарна фабрика". Слушам журналисти, които се опитват да покажат действителността такава, каквато е, но очите ми виждат озверели лица на цигани, които искат смърт за българите.
До тях се мъдрят ледените физиономии на полицейски шефове, начело със зам.-вътрешния министър Камен Пенков. Пред всички се изтъпанил циганският политик №1 Цветелин Кънчев и през пет минути  ни облъчва със самоизключващи се твърдения. Първо твърдеше, че скинари от години нападат тъмнокожите български граждани направо в уютните им семейни гнезда. Трябвало да се бранят на живот и смърт. После се отрече от тези думи и запя новата песен "Политически сили ни тласкат към размирици". На крака им отиде  и кметът Бойко Борисов, който се опита да влее малко акъл в чугунените кратуни на бунтовниците, като им обясни, че докато при тях се изсипват всички полицейски сили на града, в другите квартали апашите си разигравят коня, както си искат. Ама кой да чуе. Те бунтарите не се ерчат, за да мислят, а за да искат нещо. Затова направо ми се "пукна афионът", както казва Захари Стоянов в "Записки по българските въстания".
Днес обаче искам да ви поговоря за едни други записки, от по-ново време - записки по циганските въстания, август 2007.
По официални данни ромите в България са около 384 000, но според изследвания на известните български циганолози Ел. Марушиакова и В.Попов те са поне два пъти повече. Подобна цифра - между 700 000 и 800 000 сочи и френският учен Жан-Пиер Лиежоа. Потвърди го преди време и доклад на ЦРУ за етническите малцинства у нас. Тази разлика се дължи не на некоректно преброяване, а на феномена "преферирано самосъзнание" сред някои цигани: голяма част от ромите-мюсюлмани хорохане-рома предпочитат да се декларират като турци, част от ромите-християни дасикане-рома - като българи, а т.нар. рудари почти повсеместно имат влашко самосъзнание.
Преди десетина години политическата класа у нас се опита да прикрие циганските проблеми, като им смени обръщението с роми. Така и никой не обясни какво е обидното на циганин. Това бе един измекярски опит на полителита да хвърли прах в очите на обществото, а оттам и на света, че тук нещо се прави. В резултат агресията между българи и цигани се изостри, състоянието на мургавата част от населението стана по-мизерно. По същият начин в САЩ наложиха термина афроамериканец на мястото на "черен" или "тъмнокож".  Записките по новите цигански въстания започват с трескави информации за бунтове в два столични квартала. Разлютени въстаници, сподиряни от цялата си челяд, се разгневиха на нещо си и тръгнаха със сопи и брадви да защитават живота, семействата и честта си. Между неистовите вопли могат да се чуят реплики като "бият ни", "ходех за лекарства", "мирно си седяхме", "кротки сме", "никого не сме обидили". Чуваха се и призиви за свобода, равенство и права. Бре, мааму стара, ще рече човек, че това население се пържи в кански мъки и е на границата на оцеляването.  Ножът, другари, е опрял в кокала и ромите, тези български афроамериканци, се вдигат на бран! Въстанието засега е локално, но не знаем тайният революционен комитет кога ще даде знак и пожарът на бунта ще подпали цялата страна.
Поне такива намеци направи Цветелин Кънчев, този ромски Георги Бенковски на циганския пуч.
Всъщност Кънчев поне по едно нещо си прилича с Бенковски - и Бенковски е обичал да му свирят цигани, кога е купонясвал, както днес практикува и Кънчев - да е жив и здрав...
Нещата биха били достойни за репертоара на трупата "Комиците", но действителността е по-друга, а все още не се е родила формация "Трагиците" или поне "Трагикомиците". Ще кажете, какво смешно има, когато озверяла тълпа крещи "Смърт на българите!"? Отговарям: целият този театър е пълен с неподправен хумор и добре изигран наивитет.
Тръгнали няколко десетки цигани да колят българите, щото нещо не им е кеф. Не се сещат обаче за последствията, ако, не дай Боже, мечтата им се сбъдне. И най-простата сметка показва, че месец-два след победата на ромското августовско въстание всичките цигани ще бъдат застрашени от гладна смърт, защото няма да има от кого да крадат, няма кой да им дава помощи, проституцията също ще замре. На това място в записките исках да спомена и бизнеса с продажбата на деца, но се сетих, че Румен Петков размаза като муха на прозорец манипулаторите от Би Би Си, които се опитаха да злепоставят страната ни с измислено филмче за някакъв мистичен Хари, който уж захранвал трафик, уреждал дечица и пр. - черни внушения в посока моралната ни чистота. Щом се сетих, веднага си наложих автоцензура, т.е. патриотичното в мен заговори и зачеркнах този абзац. Забравете го и вие, след като го прочетете, защото не е по български някак... Ако искат, да го зачеркнат и приятелите на Петков в Еврокомисията, те си знаят защо и как. Цветелин Кънчев лансира и новата версия за бунта - политически заговор срещу циганите. В тази фраза той съзря печелившото число. Сметката е точна: идват избори, партиите са се захапали отсега като питбули на залагания, защо Кънчев да не вземе своето. Те, циганските гласове така и така ще бъдат търгувани, но когато преди това е имало локални въстания, които заплашват да прераснат в национално августовско такова - цената скача. Просто и гениално! Браво, Кънчев! В друга държава, Франция, например, този номер няма да мине посмъртно, но у нас е друго. Някой да чу от Слънчевото бунгало президентът да говори за нещо друго освен за себе си? Той помогнал на медиците, той ръководел разузнаването в тежките моменти, той координирал връзката с МИ-6... И вместо гореща благодарност, получил "приятелски огън" с досието "Гоце", връзката с атентирания Манол Велев и още други мръсотии, които се изсипали на главата му като фугасни снаряди. За циганите нито дума. За наводненията и сушата - също. Пълна тишина и за всекидневните безумия на вътрешния министър Румен Петков. И понеже стана дума за Петков, та се сетих за МВР-то: не стана ясно полицаите като какви участват в дублираните две нощи безредици. На мен лично ми приличаха на зрители, които гледат отблизо мача. Даже шефът им Камен Пенков и по-малкото шефче, зам.-дирекоторът на СДП комисар Стоян Велчев викат: няма пострадали, няма сблъсъци, всичко е под контрол.

(Със съкращения)

У нас · Първанов смъмри Р. Петков за бездействието срещу циганите
· Два трупа след съседска свада в несебърско село

По света · България в списък на нестабилните държави заедно с Гана и Либия
· Стотици жертви на земетресение сринало части от Перу

Коментари · Записки по циганските въстания, август 2007 година

Икономика