"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 623 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 8/10/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Вашингтон готов да признае арменския геноцид, Анкара бясна

Турският премиер Реджеп Ердоган предупреди американския президент Джордж Буш, че отношенията между САЩ и Турция могат сериозно да се влошат, ако Конгреса приеме проектозакон, определящ като геноцид избиването на 1,5 млн. арменци в периода 1915 -1917 г. , предадоха агенциите. Лидери и на двете камари в Сената са се обединили около убеждението за геноцид и вярват, че резолюцията ще бъде приета до края на ноември. Преди да влезе за гласуване, тя трябва да бъде одобрена от комисията по външните работи, чиито членове ще я разгледат на 10 октомври.
Американският президент Джордж Буш се противопоставя на приемането на подобен текст. Камарата на представителите обаче може да вземе друго решение.
Турците са толкова притеснени, че са закупили цяла страница във влиятелния вестник "Вашингтон пост". Написан под формата на призив към американските власти, текстът горещо моли американския Конгрес да не придава "тенденциозен смисъл на трагедията, разиграла се в последните години на Османската империя".
В този смисъл бяха и думите на турския премиер Реджеп Ердоган, който разговаря с президента Буш в петък. Освен всичко друго, той подчерта, че приемането на подобен закон ще влоши отношенията между Вашингтон и Анкара.
Тъй като Анкара е ценен съюзник - Турция граничи с Ирак и е член на НАТО, Джордж Буш заяви, че взема предвид аргументите на Турция и разбира много добре, че историците, а не законотвроците са онези, които трябва да осветлят случилото се в годините между 1915 г. - 1917 г.
Подобни резолюции бяха приети от Камарата на представителите през 1975 г. и 1984 г., но Сенатът ги отхвърли. През 1990 г. Сенатът също блокира такъв проектозакон.
Турското правителство отхвърля твърденията за геноцид над арменците в Османската империя, и твърди, че много от тях са измрели от глад и болести.

У нас · АТАКА в Бургас: Българите трябва да гласуват, за да свалят олигархията
· Плевенски ченгета пребиха шофьор и му откраднаха 60 лева

По света · Вашингтон готов да признае арменския геноцид, Анкара бясна
· Извънредни мерки за сигурност в Москва заради рождения ден на Путин

Коментари · Национализмът е модерното лице на нова Европа

Икономика · Орешарски поиска съкращения на учители