"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 623 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 8/10/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Национализмът е модерното лице на нова Европа

Стефан Солаков

Доживяхме поредното национално унижение. Няколко години след Бил Клинтън френският държавен глава Саркози отново постави под съмнение самочувствието и достойнството на т.нар. политически елит на България. "Не се срамувайте да се наречете българи!" ни посъветва навремето бившият американски президент, успял доста точно да разчете "шифъра" на отец Паисий относно особеностите на нашата национална психология. "Европа сте вие, вие не сте втора категория ... Не се извинявайте, че искате думата, вземайте я всеки път, когато имате нужда", в тези показателни слова на г-н Саркози, изречени при посещението му в София, се крие може би най-кратката и точна оценка на безгръбначната и страхлива политика, водена от сегашните български ръководители.
Още в началото на своя мандат френският президент бе замесен в редица скандали, един от които бе свързан и с освобождаването на българските медици в Либия. Напорист, безскрупулен, но изключително прагматичен, Никола Саркози не се посвени да открадне националистическата програма на друг голям французин Жан-Мари льо Пен, и благодарение на нея да оглави една от най-влиятелните държави в ЕС. Без да му мигне окото, намеси и съпругата си в доста тъмната сделка с Кадафи, а успоредно с освобождаването на нашите медици успя да измъкне от либийския диктатор няколко милиарда евро в полза на френската икономика. В София Саркози с лекота схруска колебанията на нашите безмозъчни управляващи и заедно с почетния орден отнесе обещания за един милиард евро, с които България също ще подпомогне френския бизнес.
Въпреки съвета на Саркози да питаме, когато имаме нужда, никой от нашето правителство не зададе въпроса защо точно сега, когато пред вратите на властта бушува протеста на мизерстващите учители, приятелите ни от Франция искат да оскубят българския държавен бюджет. Впрочем френският президент отговори косвено и на този унизителен казус, когато със смях заяви пред студентите в СУ, че прави всичко възможно, за да се пребори и с подобни стачки във Франция. С други думи - като взима от шарани като нас, за да раздава на протестиращите французи. Не позволявайте да отнемат свободата ви, Франция ще бъде до вас, когато защитавате националната си идентичност". Пароле, пароле, пееше навремето Далида, оплаквайки се от празните думи, изричани често от нейните съграждани. В случая красивите фрази на френския президент бяха произнесени с ясното съзнание, че в България нито ще разберат, а още по-малко ще изпълнят неговото послание. Както не го разбраха, когато отказа да наведе глава пред президента Гоце, опитващ се да го закичи с раздавания на кило и отдавна лишен от патриотично съдържание орден "Стара планина".
Посещението на Саркози у нас ясно показа, че на Стария континент се възражда, и то с пълна сила, епохата на просветения национализъм. Завещаната от д'Гол доктрина за Европа на нациите завзема все по-стабилни позиции в редица държави на ЕС. Освен във Франция, която през мандата на Саркози очевидно ще играе ролята на своеобразен локомотив, строго националните каузи, облечени в европейски дрехи, ще залегнат в управленските практики на редица страни от общността. Полша, Холандия, балтийските държави, а дори и съседните нам Гърция и Румъния се готвят да изиграят по най-ефективен начин националните си карти в европейското казино. Защото от умението на техните политици ще зависи жизненият стандарт и бъдещето на техните народи.
У нас, разбира се, никой не мисли по тези важни въпроси. Българските политици продължават да се ослушват и да играят по свирката на външните си спонсори. Безумното ръководене на националната икономика и раболепното поведение пред МВФ и Световната банка, обричат нашия народ на още дълги години мизерия и стопанска безнадеждност. Само национално отговорно правителство може да счупи прангите на корумпираната система, която днес ръководи държавата и се подиграва със съдбата на милиони българи. Циничните брътвежи, че няма пари за повишаване на доходите, рязко контрастират с луксозния живот на управляващата върхушка. Гордиевият възел може да бъде разсечен с обединените усилия на всички родолюбиви сили, готови да се преборят за националната кауза. Предстоящите общински избори могат да се превърнат в реална арена за измерване влиянието на истинските патриоти, с които България би могла да участва достойно в решаването не само на националните, но и на европейските дела. Нарастващият авторитет на българските националисти се следи с подчертан интерес в столиците на ЕС, където явно скучаят от контактите с безлични персони от екипите на Гоце и Станишев. Старият континент се нуждае от свежата политическа кръв на българските родолюбци, за да измине собствения си нелек път към хармонизиране на общоевропейските интереси с тези на отделните нации.

У нас · АТАКА в Бургас: Българите трябва да гласуват, за да свалят олигархията
· Плевенски ченгета пребиха шофьор и му откраднаха 60 лева

По света · Вашингтон готов да признае арменския геноцид, Анкара бясна
· Извънредни мерки за сигурност в Москва заради рождения ден на Путин

Коментари · Национализмът е модерното лице на нова Европа

Икономика · Орешарски поиска съкращения на учители