"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 623 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 8/10/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Кандидатът за кмет на АТАКА в Бургас Валери Симеонов: Истината е най-добрата политика

Валери Симеонов е роден на 14 март 1955 г. Завършва  ВМЕИ в София, специалност електроинженерство. Работил е в "Транстрой" - Бургас, бил е ел. механик на риболовен траулер и енергетик в Дебелт. През 1991г. създава първата си частна фирма. Година по-късно започва да изгражда кабелна телевизия в комплекс "Меден рудник" в Бургас. На 24 януари 1994 г. стартира програма СКАТ, която по-късно става национална телевизия.

- Г-н Симеонов, чувствате ли се успял българин?
- Аз имам самочувствието на успял човек, тъй като работя в частния бизнес вече 15 години. Започнах от свързването на съседните апартаменти с кабели. Сега, като погледна обширната мрежа, която се простира от Царево до Св. Влас и се управлява изцяло от центъра в Бургас, мисля, че имам основание за професионална гордост. Същото се отнася и за програмата СКАТ, която се разпространява от Канада до Близкия изток от спътник "Теленор". Програмата е също доста гледана, може би четвърта в страната по рейтинг.
- Какви житейски правила ви внушаваха вашите родители? На какво ви учиха?
- Израснал съм в традиционно патриархално семейство. Баща ми беше военен, майка ми учителка. Те са ме възпитавали в тези добродетели, в които са възпитавани самите те, а това са традиционните български добродетели. Вкъщи винаги се е смятало, че трудът е едно от задълженията и най-доброто качество на един човек. "С труд и постоянство всичко се постига" - максими от този род са ми били внушавани. Учили са ме, че е по-добре да свършиш нещо, отколкото да го изприказваш. Възпитавали са ме също в дух на справедливост и истина. Истината е най-добрата политика.
- Как постига своите професионални цели Валери Симеонов? Обича ли да воюва? Професионалните битки негова страст ли са?
- Предпочитам динамичното ежедневие. Обичам предизвикателствата. Обичам да се боря с нещата и да ги преодолявам в професионален и в личен план. Така съм изграден. От дядо си Петко, който е участник и в трите войни за обединението на България - Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, знам едно правило: животът е борба.
- Кой е Валери Симеонов?
- Не мисля, че съм стандартен човек. Валери Симеонов завърши Математическата гимназия с шестица... и с две единици намалено поведение. В "Океански риболов" беше профпредседател и вдигна първия бунт на кораба. Енергетик на най-натоварената прокатна линия в "Промет"- Дебелт и паралелно председател на "Подкрепа" в най-бурните години.
- Ако трябва с няколко думи да представите основните приоритети на медията, която ръководите, обществените и общочовешките ценности, които прокламирате, кои са те?
- На първо място СКАТ си поставя за цел издигането на всичко българско на по-високо равнище, отколкото е било преди появата на нашата програма. Смея да мисля, че до голяма степен сме постигнали целта си, тъй като за родолюбие, за патриотизъм и национализъм започнаха да говорят вече не само медии, а и политици. Немалко постижение е създаването на първата националистическа партия, което стана основно благодарение на дейността на телевизия СКАТ, нейното влизане в парламента и изключително активното й въздействие върху общественополитическия живот на България в позитивна посока.
- Как се открихте с Волен Сидеров?
- С Волен Сидеров се познаваме още от гимназията, той е с една година по-малък от мен. А за втори път се открихме през 2002 г., когато по моя настойчива покана Волен склони да води в телевизия СКАТ свое патриотично предаване с име "Атака". Как се разви това предаване е известно на всички.
- Г-н Симеонов, какво означава за вас и за медията, която ръководите, името, животът, духовните послания на един велик българин, който вече не е между нас - Николай Хайтов?
- За мен Николай Хайтов е духовен баща. Винаги, когато съм изправен пред сериозни решения, се питам как би постъпил бате Кольо. С Хайтов се запознахме отблизо през 1999 г. на първото издание на първото патриотично предаване "Час по България", на което той беше гост и кръстник. С по-нататъшното ни сближаване бях възхитен от този изключително достолепен човек, от този велик българин, който за мен е основоположникът на съвременния национализъм. Той бе изключително работоспособен, работи буквално до последния час от живота си и неговата кауза беше България. Бях дълбоко впечатлен и повлиян от него и всичко, което правя по отношение на патриотизма и родолюбието, го правя, като си мисля, че той някъде отгоре гледа и одобрява моите действия. Той има изключително голямо въздействие и върху политиката на телевизия СКАТ, която поде тази патриотична линия, доразви я и издигна в култ защитата на българските интереси в програмен план. Николай Хайтов е човекът, пред когото се прекланям, когото уважавам и на когото дължа много.
- Част от политиката на телевизия СКАТ ли е отразяването и популяризирането на богатството на българския фолклор? Какво целите с това?
- Всички, които ме познават, знаят, че аз съм върл противник на чалгата. Когато през 1995 г. започнахме да правим една по-мащабна програма по младата тогава телевизия СКАТ, беше апогеят на това явление, характерно с ориенталщината и предизвикването на низки страсти у хората. Тогава аз реших, че е мое морално задължение да се противопоставя. И докато другите го рекламираха и пропагандираха, ние заложихме на българския фолклор. През 95-а година заснехме за първи път Фолклорен венец "Божура". Това е един регионален конкурс, който се провежда близо до Средец. Оттогава до днес наше задължение е да отразяваме всички събития, които изразяват красотата на българския фолклор и традиция. Лаская се от факта, че ние правим едни от най-добрите клипове на български автентични песни. Гордея се, че нещо сме направили, за да върнем българина към неговия прекрасен фолклор.
- Ако трябва с няколко думи да обясните какво е АТАКА, какъв ще бъде вашият отговор?
- АТАКА е борбата за България. Това е.
- Ако трябва да продължите думите: "България над всичко..." - как ще го направите?
- Ние сме длъжници на хората, които са заложили живота си, семейството си и всичко най-свидно пред олтара на България, пред хората, които са я възродили. Трябва да сме горди и борбени, за да продължим борбата за българското, да не позволим България да се обезличи след влизането си в ЕС. И за да не позволим нейното турцизиране.
- Защо се кандидатирате за кмет на Бургас, издигнат от ПП АТАКА?
- Защото ми омръзна всеки ден да се сблъсквам с безобразни примери на разрушена или липсваща инфраструктура, на общинско безразличие и нечовешко отношение от страна на общината и всички останали институции. Омръзна ми от корупция. Телевизия СКАТ е направила доста, за да покаже всичко  това на хората. След 50 години от живота си съм постигнал всичките си цели, имам успешен бизнес, но въпреки това не се чувствам удовлетворен, защото не мога да живея като щраус, заравяйки глава в пясъка. Искам да се включа в предизборната борба от една страна, защото резултатите на ПП АТАКА са много добри в Бургас, а от друга, защото знам, че мога да направя много за доброто на града. Не искам да бъда кмет, за да удовлетворя някакви свои амбиции, а от чувство за дълг.
- Ако трябва накратко да дадете  оценка за управлението на Бургас през последните 12 години, каква ще бъде тя?
- Досегашното управление е една трагедия с главно действащо лице една карикатура.
- С какво сте по-различен от другите кандидати?
- Със своята биография. Хората ще преценят житейския и професионален път на всеки от кандидатите и ще решат на кого да заложат. Няма да коментирам останалите кандидати, но има няколко принципни въпроса, които могат да бъдат зададени на всички и те са по отношение на корупцията. Аз няма да водя шумна кампания с мажоретки, камили и слонове, ще представя спокойно и откровено своята личност пред избирателите.
- Йоан Костадинов ли е основният конкурент за Валери Симеонов?
- Моят опонент е апатията, обзела хората в Бургас, безразличието и незаинтересоваността.
- Как ще мотивирате тези хора да излязат и да гласуват?
- Това е трудна задача, тъй като повечето хора са незаинтересовани от властта, защото не я разбират. По-възрастните дори трудно разбират съвременния, динамично развиващ се свят. По тези причини много хора в деня на изборите отиват за гъби. Аз искам да ги накарам да помислят за децата си. Нека знаят, че те няма да гласуват, но всички цигани ще го направят.
- Девизът ви е "Без компромис", това ли е най-нужно сега на Бургас?
- За бъдещето на Бургас, за интересите на тези над 200 хиляди души, трябва да се работи без компромис. Това е антитезата на начина на управление до момента. Досегашното управление винаги е било компромисно, далавераджийско и корумпирано. Занапред без абсолютно никакъв компромис трябва да се откъснат от хранилката голямата група бургаски тарикатчета, които по всякакъв начин смучат от нашите пари. Обществената сделка трябва да бъде такава: Хората ни поверяват парите на Бургас, за да бъдат те управлявани по най-добрия начин. Това са пари на всички бургазлии!
- Ако бъдете избран за кмет, имате ли ясна представа кои ще бъдат първите неща, които ще направите?
- Първо трябва да се сформира екип и в 3-месечния законов срок да се представи програмата за действие на общинската администрация пред общинския съвет. Трябва да се намери консенсус по основните въпроси и да се определят целите, за да започнем незабавно да действаме. Първото нещо, което практически ще се опитам да осигуря, е построяването на детелината на разклона за Созопол, която в момента затапва движението до к-с "Меден рудник", където и аз живея.
Призовавам всички хора да се вгледат внимателно в бюлетината на АТАКА, която е с номер 42. 

У нас · АТАКА в Бургас: Българите трябва да гласуват, за да свалят олигархията
· Плевенски ченгета пребиха шофьор и му откраднаха 60 лева

По света · Вашингтон готов да признае арменския геноцид, Анкара бясна
· Извънредни мерки за сигурност в Москва заради рождения ден на Путин

Коментари · Национализмът е модерното лице на нова Европа

Икономика · Орешарски поиска съкращения на учители