"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 52 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 12/12/2005
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Георги Марков оглави партия “Ред, законност, справедливост”


Според оргсекретаря Яне Янев земеделската рамка била изчерпана

Румяна Стефанова

 

Георги Марков е председателят на новата партия "Ред, законност, справедливост". Тя беше учредена вчера в столичната зала "България" на четвъртия извънреден конгрес на НС-БЗНС, което престана да съществува. Въпреки че сливенските земеделци предложиха председател на партията да бъде досегашният лидер на НС-БЗНС Яне Янев, той отстъпи ръководния  пост на бившия конституционен съдия. Янев пък беше избран за организационен секретар. "Считам, че Георги Марков е човекът, който може да поведе всички десноцентристки настроени избиратели, които повече от 10 години чакат нов политически лидер начело на обединената десница." Така обоснова самоотвода си Янев. С него не се съгласи членът на Управителния съвет на НС-БЗНС Райко Гребеничарски. Той обяви, че напуска, защото не е съгласен земеделците да се разцепват и допълни, че ще се присъедини към БЗНС-Георги Пинчев.
От общо 1350 делегати на форума, само 21 гласуваха против кандидатурата на Марков, а 9 се въздържаха. В словото си Янев призова всички политици в България да направят такъв компромис със себе си, какъвто той е направил в днешния ден. Той подчерта, че "земеделската рамка е изчерпана и на нас ни трябва нещо голямо, което да помогне на Република България да тръгне напред". "Ред, законност, справедливост" ще се разграничава от партийната система на статуквото. На новата партия не са й необходими етикетите леви, десни, центристи и прочие, това ще бъде истинска, реална народна партия, която ще действа в интерес на хората. Така очерта политическата ориентация на формацията Янев. Той изрази още убедеността си, че "Ред, законност и справедливост" съвсем скоро ще набере скорост и следващата година ще предложи политически проект за България, който не е създаван до този момент.
Ред, законност и справедливост са трите думи, които липсват в България, затова имало място за партия с такова име, каза след избора си за председател на новата партия Георги Марков. "Никой не вярва вече в политическите послания, защото предизборните програми и платформи отиват в кошчето", обърна се към делегатите в залата ексконституционният съдия. Той каза още, че преди 16 години промяната в България са я извършили хората, но днес тези хора ги нямало край урните. Затова е необходим нов 10-ти ноември и нови радикални промени в Конституцията. Марков призова да се готвим за предсрочни парламентарни избори. Стремежът на новата политическа партия ще бъде да се проведе национален референдум за Европейския съюз. Марков подчерта, че не се срамува да попита народа дали иска да се присъедини към ЕС. Той се обърна към всички граждани и особено към онези, които са останали разочаровани от несбъдването на синята идея с призива да го последват.

У нас · Депутатска лимузина уби човек на магистрала “Хемус”
· В. Сидеров: Американците уважават проявата на характер
· Георги Марков оглави партия “Ред, законност, справедливост”
· Учителите стачкуват

По света · Иран иска референдум за статута на Израел
· Ад под небето край лондонско летище

Коментари · Обречени сме да си живеем в НРБ

Икономика · Калфин: Двата блока на “Козлодуй” са изправни и могат да работят още