"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 648 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 6/11/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Зам.-председателят на ПГ АТАКА Павел Шопов: Политиците признаха, че вотът е опорочен, да го кажат и в закон

Павел Шопов е роден през 1955 г. в Пловдив. Завършил е право и до 1989 г. е бил съдия. Шопов е сред основателите на СДС, бил е депутат в 36-ото Народно събрание. Народен представител в 40-ото Народно събрание от групата на АТАКА. Кандидат за вицепрезидент от партията на националистите на последните избори. Зам.-председател на ПГ и член на комисиите по бюджет и финанси и по правните въпроси.

- Г-н Шопов, с  какво тези избори бяха по-различни от предишния местен вот?
- На всички избори досега са се правели груби фалшификации, манипулации, купуване на гласове, имало е изборен туризъм, но на тези за първи път пороците на българската избирателна система се експонираха по един най-драстичен начин. Причините за това са две: че натрупванията и неразбориите в избирателния модел непрекъснато се увеличаваха, за да достигне техният пик. Другата причина е, че обществото най-после стигна до критичната точка на нетърпимост, вече обръща внимание и разобличава това, което става. В това отношение огромно значение играе и АТАКА, която като глас на съвестта на българския народ от преди две години и половина бие тревога за пороците на българската избирателна система. Проблемът за пороците е много по-голям, отколкото изглежда на пръв поглед.  Защото изборните правила и практика са тези, които създават и политическия елит. Той е стигнал до крайна фаза на разложение, упадък и морален срив. От тази гледна точка проблемът за западащия и намиращ се в тотална криза български политически модел е свързан и с упадъка и пълната криза на българската избирателна система.
АТАКА няма основание да е недоволна от резултатите, които получи на тези избори. Още преди изборите ние казвахме, че критерият, по който ще се оценява успехът или неуспехът на местните избори, е броят на подадените гласове за листите за общински съветници и процентът, получен за листата за общински съветници в цялата страна. Според тези критерии АТАКА е единствената политическа сила, която запазва своя процент и своето влияние. Няма смисъл да говорим за срива на БСП, да не говорим за абсолютното отиване в небитието на НДСВ, СДС, ДСБ и разните други производни от т. нар. демократични сили от десния спектър.
Изминалите избори също са огромен неуспех и за Бойко Борисов, защото неговата цел е сега бързо и ударно да осъществи такъв възходящ тренд, който на предстоящите парламентарни избори да му осигури мнозинство в парламента, което да му позволи да управлява самостоятелно. Видя се, че той е много далече от тази своя заветна цел. Според резултатите той ще разполага с един бъдещ парламент не със 121, а с не повече от 60-70 депутати, което за него е пълна катастрофа. Явно е, че устремът, с който той тръгна на европейските избори, е вече спрян.
- Какво трябва да се направи, за да се ограничат изборните далавери?
- Изминалите избори налагат няколко извода за действия за пълна промяна на българския политически изборен модел. По всички тези теми АТАКА до този момент многократно се е произнасяла през своите 2,5 г. съществуване, внасяла е законопроекти, излизала е с определени тези, идеи и виждания. Отначало те се посрещат негативно, но малко по малко се възприемат от други политически сили, които започват дори да пледират за тях и да ги лансират като свои. Какво трябва да се направи: това са няколко насоки - първата от които е да се въведе задължителното гласуване - идея на АТАКА отпреди 2 г., за да се минимализират опасностите от етническия вот и купуването на гласове. Второто нещо е да се премахне двойното гражданство най-сетне, което е най-добрият начин за спиране на хора, неживеещи в България, на чужди елементи, нямащи нищо общо с българската действителност активно да участват във формирането на българския политически елит, а оттам и в политическата система на страната и да решават съдбините на България. Трябва да се въведат категорични правила срещу изборния туризъм, за което АТАКА до този момент е работела най-активно.
По отношение на двойното гражданство АТАКА внесе законопроект, който беше разгледан в пленарна зала и, за  съжаление - отхвърлен. Сега тези, които го отхвърлиха ,започват да надават гласове за решаване на въпроса.
Благодарение на АТАКА в НК вече съществува текст срещу купуването на гласове. На вота се създаде някаква обществена нетърпимост, резултатите от която ще видим в близките дни и седмици. Критерии за това ще бъдат образувани предварителни производства и осъдени лица за купуване и продаване на гласове.
Трябва да се уреди законодателно въпросът за медиите в предизборната надпревара. Стриктният контрол за парите, които се изливат в медиите от страна на участниците в предизборния процес, тяхното точно регламентиране като размер на сумите и парични потоци. Манипулациите на т.нар социологически агенции, които играят ролята на брокери, а не на социологически агенции, сугестиращи щедро заплащане от политическите сили за прокарване на определени внушения.
- На какви специфични нарушения се натъкнахте?
- Купуването на гласове бе най-голямото нарушение. Традиционното даване на пари на тези избори отбелязва небивал ръст като размер и  достигна повече от 100 лв. на места в сравнение със скромните 10 лв. на предишните. Стигна се до екскурзии, до даване на безплатни лекарства, а също традиционните кебапчета и стоки от първа необходимост. Разликата е в значително по-големите количества на продуктите от предишните избори.
Нова форма на купуване на гласове отбеляза на тези избори небивал бум. И тук творческият принос е на партията ГЕРБ. Беше използвана фигурата на застъпника в изборния процес, за да бъдат давани пари на десетки хиляди "застъпници". В множество секции ГЕРБ имаше по 5-6 "застъпници". Ако на евроизборите ГЕРБ даваше по 50 лв.,  сега мизата беше вдигната на 100 лв. Каква беше идеята: всеки от тези застъпници водеше след себе си по няколко близки и познати и така във всяка една секция се получаваха по 5 пъти повече гласове.
В Пловдив и големите градове ГЕРБ имаше по 6-7 застъпници, всеки водеше още по 5-6 членове на семейството и така ефектът от плащането на 100 лв. се мултиплицираше многократно.
Интересното е, че при купуването на гласовете при тези избори традиционните партии се хванаха гуша за гуша и влязоха в люта битка. Тези, които продаваха гласовете, създадоха истинска пазарна икономика. Това е принос към българската пазарна икономика. От една циганска махала се продаваха гласове на различни купувачи в зависимост от предложената цена. Циганските махали бяха разпределени и напазарувани съобразно търсенето и предлагането. Тук освен БСП, НДСВ и нововключилия се голям купувач ГЕРБ, конкуренция оказаха бизнесмени, бизнеспартии, мутренски групировки. Нищо вече не е еднозначно. Не може само БСП и НДСВ да напазаруват цяла една махала. Тук и Доган остана с прехапан пръст и изгуби цялата циганска махала в Пловдив.
- Какво налага отмяна на изборите със специален закон?
- Нарушенията и извършените престъпления са така масирани и повсеместни, че не е възможно по съдебен ред да се осъществи контрол върху изборния процес, предвид подадените в страната жалби, сигнали и искания за касиране на вотове. Има пълен консенсус между политическите сили, че това са най-опорочените избори. Единственият начин за справяне със ситуацията е пълното и радикално обявяване на изборните резултати за недействителни. Затова АТАКА предлага закон за касиране на изборите. Приемането на този закон ще зависи от политическата воля на участниците от 40-то НС. Ако се стигне до касиране на изборите ще трябва да се проведат нови местни избори при условията на изцяло изработен нов закон, при който досегашните пороци в изборната материя да бъдат изцяло отстранени.
Дори и да не бъде приет този закон, АТАКА отново поставя пръст в раната. Както винаги АТАКА първа алармира и обръща внимание на най-негативните явления.
 - Не е ли невъзможно при сегашното мнозинство в НС да бъде приет такъв закон?
- Възможно е. Зависи от политическата воля. Ако не бъдат проведени нови местни избори при условията на нов закон, ще трябва да изтърпим така избраните кметове и общински съветници 4 г. и никой няма да бъде виновен за това, че парите от еврофондовете ще потъват като вода в пясък, че ще се вършат злоупотреби с държавна собственост, с общински обществени поръчки, че улиците ще продължат да бъдат в дупки. Тези избори бяха пълен провал и не е срамно да си го признаем. Точно обратното, признанието ще е, че се прави опит нещо да се промени.
- Готова ли е АТАКА да внесе такъв проект?
- Такъв закон за местните избори ще трябва да внесем. Това ще стане, ако се появи политическа воля за касиране на изборите и АТАКА е в състояние да внесе такъв закон. Този, който ние внасяме, може да послужи като база за други решения, но такива с които пак да се стигне до касиране на изборите.
 - Не е ли срамно и обидно за България да настоявате за европейски наблюдатели след 18 г. демокрация?
- Разбира се, че е обидно, но дотук са докарани нещата. Всички в България се позовават на европейските норми, на европейските критерии и нищо лошо няма да бъдат въведени такива норми и критерии.

У нас · За 5 години Доган потурчил 100 000 български граждани

По света · ЕС: България изостава в борбата с корупцията
· Италианската десница иска 200 хиляди цигани да бъдат изгонени

Коментари · Отвратени, но все още наивни, пътуваме към следващите избори

Икономика · Фермери съдят Нихат Кабил за отрязани субсидии