"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 648 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 6/11/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Италианската десница иска 200 хиляди цигани да бъдат изгонени

Лидерът на италианската десница Джанфранко Фини призова за масово репатриране на циганите, живеещи в Италия, и за затварянето на границата на страната заради растящия приток на имигранти, пише в британският вестник "Гардиън".Призивът на Джанфранко Фини беше отправен три дни след ареста на румънски гражданин от ромски произход, който беше обвинен за ограбването и убийството на италианка. Джанфранко Фини определи циганите като "безскрупулни и лишени от всякакви морни задръжки престъпници". "Да се говори за интеграцията на такива хора в италианското общество и за приобщаването им към италианската култура е напълно безсмислено", каза Фини.
В сряда италианското правителство прие спешно закон, който позволява на префектите да експулсират гражданин на ЕС в името на обществената сигурност. Законът влезе в сила в петък, а префектите на Милано, Рим, Торино, Генуа и други градове веднага пристъпиха към експулсиране на чужденци, основно румънци. В Рим бяха предприети "чистки" на незаконни селища на румънци и цигани, изградени по бреговете на река Тибър. Фини призова за по-радикални действия. Той заяви, че ромските гета в Италия трябва да бъдат напълно премахнати, а между 100 и 200 хиляди цигани да бъдат незабавно експулсирани.
От своя страна на пресконференция румънският премиер Калин Търичану  призовава италианския си колега Романо Проди да вземе мерки срещу ксенофобските прояви на италиански граждани и дори осъди властите в Рим, че не са успели да интегрират имигрантите, отбелязват вестниците.
На свой ред президентът Траян Бъсеску призова външното министерство да осведоми Европейската комисия, че новият италиански закон за обществена сигурност накърнява правата на предполагаемите нападатели, като не им дава възможност да се защитят. По думите на държавния глава румънците в чужбина трябва да се гордеят със статута си и заяви, че  властите ще ги защитават.
Спрете антирумънските атаки, пише вестник "Евениментул зилей", а всекидневникът "Котидианул" информира, че посолствата на Румъния в Италия и във Ватикана, както и консулствата, са били заплашвани по телефона през уикенда. Румънски дипломатически служители били обиждани по телефона, като им казвали и как щели да бъдат изгонени от Италия. Според дипломатически източници на румънците в Италия било казано да си стоят вкъщи, което включвало и дипломатите.

У нас · За 5 години Доган потурчил 100 000 български граждани

По света · ЕС: България изостава в борбата с корупцията
· Италианската десница иска 200 хиляди цигани да бъдат изгонени

Коментари · Отвратени, но все още наивни, пътуваме към следващите избори

Икономика · Фермери съдят Нихат Кабил за отрязани субсидии