"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 648 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 6/11/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Фермери съдят Нихат Кабил за отрязани субсидии

300 регистрирани земеделски производители от община Вълчедръм ще съдят Министерството на земеделието и продоволствието. Причината според тях е, че аграрното ведомство отказва да им връща акциза за горивото в пълен размер. В момента върви подписка, ако тя не даде резултат, завеждаме дело срещу държавата в Страсбург, заяви Юлия Стамова, която обработва 6 000 декара в землището на общината.
Недоволството на стопаните тръгва от решението на ведомството на Нихат Кабил да изплаща акциза за горивото на база на сключени договори със собственици на земя, а не на база площите, с които всеки земеделски производител фигурира в идентификационната система на земите. Получава се така, че земеделският производител обработва много площи, които са записани в идентификационната система на земите, но има нотариално заверени договори за обработка на земята за по-малко декари. Заради това той получава малка част от акциза за горивото. Повечето от земеделските производители нямат нотариално заверени договори за цялата си обработваема земя, поясни г-жа Стамова. Някои собственици на земя са в чужбина, други са починали, а наследниците им не желаят да идват в общината само за сключване на договор и предпочитат да отдават земята само с устна уговорка.
Земеделските производители припомниха, че идентификационната система беше изградена в началото на тази година по стандартите на Европейския съюз на база на дигитални снимки на земите от самолет и от спътник. В нея фигурират всички земи, които даден производител обработва реално. Според Стамова целта на системата е била да се установи кой производител колко земя обработва и на тази база да му се плащат субсидиите от ЕС и от българското правителство.

У нас · За 5 години Доган потурчил 100 000 български граждани

По света · ЕС: България изостава в борбата с корупцията
· Италианската десница иска 200 хиляди цигани да бъдат изгонени

Коментари · Отвратени, но все още наивни, пътуваме към следващите избори

Икономика · Фермери съдят Нихат Кабил за отрязани субсидии