"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 686 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 18/12/2007
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Македонската афера на Соломон Паси


Скопие плаща милиони на царския политически брокер за членство в НАТО

Велизар Енчев

 За бившия външен министър от НДСВ, пожизнен шеф на Атлантическия клуб и настоящ председател на парламентарната комисия по външна политика е писано толкова много, че думите отдавна са изпразнени от съдържание. Каквото и да кажем срещу продажната дипломация на Соломон Паси, то вече е изречено и едва ли ще впечатли публиката. Още по-малко можем да впечатлим самия Паси, който изобщо не се притеснява и от най-острите нападки, напълно уверен в недосегаемостта на особата му.
 И приятелите, и критиците на Паси му признават едно удивително качество - способността да оцелява при критични ситуации и дарбата да извлича печалба от всичко. Но в политическата си биография той има позорно петно, което времето едва ли ще изтрие - водещата му роля като външен министър за въвличането на България в иракската касапница. През 2002-2003 г. Паси бе пуделът на Джордж Буш в ЕС и направи и невъзможното, за да конфронтира френския президент Жак Ширак с "Новата Европа". Паси бе инициаторът за създаването на т.нар. Вилнюска група, противопоставяща се на антивоенната линия на Париж. Поради това жълтият външен министър нито веднъж не бе поканен на официална визита във Франция. Пет години по-късно Паси с гордост може да отчете във Вашингтон: България е още в Ирак, правителството на социалиста Станишев послушно следва иракската политика на НДСВ и ще остане в лагера "Ашраф" до 2009 г., лобито на Буш в София е по-силно от всякога и командва дори българския президент.

 Aко някой вярва, че действията на Паси са мотивирани от висши ценности и граждански морал, той е в дълбока заблуда. Всяко действие на този политически брокер е само прикритие на хищните му финансово-икономически интереси. Доказателство за това е новата афера на Паси, в която политиката отново е подчинена на парите.
Нека в самото начало информираме читателя, че от половин година Паси е официален съветник на македонското правителство за интеграцията на Македония в НАТО. През лятото на тази година македонският министър-председател Никола Груевски заяви, че ангажирането на Паси ще струва на държавата само 1 евро. Дотук няма нищо лошо - един бивш външен министър на България е съветник на премиера на Република Македония. При това зад символичната заплата от 1 евро прозира рядко срещано благородство и почтеност за български политик.
Но тази идилия бе разрушена с една публикация в скопския вестник "Шпиц", изнесъл шокираща информация: Соломон Паси, съветник на македонския премиер, е член на борда на директорите на компанията "Екуест Болкан пропъртис" - фирмата, която ще строи търговски център зад търговския център "Рамстор" в Скопие. Под заглавие "Соломонов съветник или заинтересован строител?", изданието изнася смущаващи факти, разкриващи истинската природа на Паси.
 На интернет страницата на въпросната компания пише, че Паси е един от четиримата членове на борда, който ръководи фирмата и взема решенията за инвестиране. Македонското министерство на транспорта и съобщенията призна, че е подписало договор с "Елан пропъртис", дъщерна фирма на компанията, в която Паси е директор, за изграждане на търговски център. Според тази информация "Екуест Болкан пропъртис" купила и нова бизнес сграда срещу вестник "Нова Македония" в Скопие. Месец по-късно "Елан пропъртис" купува на публичен търг, организиран от министерството на транспорта и съобщенията, терен от 5 388 кв. метра, на цена от 403 евро за 1 кв. метър...
 Скопските новинари с основание поставят въпроса: Има ли Паси интерес в тези сделки и дали неговата позиция на правителствен съветник не е конфликт на интереси? Представители на неправителствени организации в Скопие смятат, че Държавната комисия за борба с корупцията трябва да се заеме със случая и установи не става ли дума за конфликт на интереси.

 Най-малкото е неприлично чуждестранен съветник на премиера да уговаря сделка със страната, която съветва", пише Сашо Ордановски. От своя страна министърът на транспорта и съобщенията Миле Янакиевски смята, че не става дума за конфликт на интереси. "Господин Паси е съветник на правителството за интеграцията ни в НАТО, а дали е член на борда на някоя фирма, нас не ни интересува", изтъква Янакиевски. За правителствения говорител Ивица Боцевски Соломон Паси е "един от най-успешните министри на външните работи на България и влиятелна личност в средите, свързани с НАТО".
 Откровението на Боцевски всъщност ни открива цялата истина - македонското правителство е наело Соломон Паси за лобиране в средите на НАТО, срещу което му позволява да спечели от парцели и строежи в Скопие. Звучи пошло и отблъскващо, но е повече от реално. Срещу македонското членство в НАТО Скопие ще подари милиони на Соломон Паси. И един ден ще научим, че търговският център в македонската столица е собственост на бивш външен министър на България. Ето така жълтият символ на новото време Соломон Паси разбира реализирането на българския национален идеал във Вардарска Македония!
 Как да не се възхитиш на таланта на Паси да превръща в пари всяка кауза?

У нас · Общината в Бургас вече прилага принципите на АТАКА
· Парите за онкоболните потъват в клиничните аптеки

По света · Хашим Тачи: Косово ще обяви независимост преди 20 януари
· Буш защити Саркози за договорите с Кадафи

Коментари · Македонската афера на Соломон Паси

Икономика · Националистите: Десятъкът вдлъбва джоба на българина