"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 691 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 2/01/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Словения стана шеф на Европейския съюз

 Словения пое председателството на ЕС за следващата половин година във вторник, едва три години след като се присъедини към съюза. Словения със своите два милиона жители е петата по малочисленост страна в Европейския съюз. Тя е първата страна от групата от 10 държави, присъединили се към съюза през 2004 г., която поема ротационното председателство.
 Фактът, че именно Любляна ще бъде тази, която ще бъде начело на ЕС в момента, когато той ще се реши на едностранно поемане на отговорността в решаването на статута на Косово, в Брюксел се оценява по два начина, коментират наблюдатели. Първо, подчертава се, че е добре, че една бивша югославска република, която "добре познава региона" ще поеме тази длъжност, докато от друга страна се оценява, че словенското председателство в момента на определянето на статута би могло "допълнително да подразни Сърбия" с оглед на дългогодишната открита подкрепа за независимостта на Косово.
 Според някои Любляна, като нова и малка членка на ЕС, няма да може съществено да повлияе на формирането на политиката спрямо Сърбия, Косово и Западните Балкани като цяло, като се има предвид, че ще бъде под силното влияние както на предишните председателстващи - Германия и Португалия, както и в сянката на френското председателство през втората половина на 2008 г.
 Сръбската област Косово, от своя страна, вероятно ще обяви независимост през следващите няколко седмици. Това ще предизвика нова криза в региона, чието решаване ще бъде в ръцете на ЕС. Словенският външен министър Димитрий Рупел заяви, че има намерение да реши проблема с Косово до края на юни. ЕС ще изпрати екип от цивилни експерти, които да помагат на мисията на НАТО там.

У нас · Махат шеф на общинска фирма заради скъпи погребения в Бургас
· Волен Сидеров*: През 2008-а да се обединим с програма за възраждането на България

По света · Гаф при въвеждането на еврото в Малта и Кипър
· Словения стана шеф на Европейския съюз

Коментари · Президентско лицемерие 2008

Икономика · Посрещаме 2008 г. с нови, още по-високи цени