"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 725 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 9/02/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Поставихме рекорд по неуважение към българските институции

Димитър В. Аврамов

Преди седмица премиерът Станишев уволни шефа на Националния статистически институт, заради тежкия "грях" да обяви пред медиите данни за главоломно растящата инфлация. Вместо по съответния ред и без излишен шум да предаде нелицеприятното изследване на правителството и да му спести конфузната ситуация, без да помрачава дежурната усмивка на министър-председателя. Който така е обсебен от собствените си илюзии и стремеж да преиначава истината, че не спира да тиражира баснята за някакъв растящ просперитет, макроикономическа стабилност и щастливата, безоблачна идилия сред управляващата българо-турска коалиция.
Трагикомичната щраусова поза с глава в пясъка на Станишев и наказателните акции срещу непослушни началници е излишно усилие, защото и без статистически данни мнозинството българи добре усещат по крайно изтънелият си джоб какво е истинското положение на съсипаната ни и разграбена от наши и чужди съвременни кърджалии държава. Освен това има и друго неудобство: премиерът няма как да притисне или уволни разните вироглави социологически агенции, икономически звена или медицински центрове, които в последно време ни засипват с апокалиптични изследвания и прогнози за бъдещето на опосканата ни родина.
Ето част от картината, която несъстоятелното ни правителство се опитва несръчно да прикрие зад пропагандна завеса. Според проучване на международната рейтингова компания "Муудис" по ръст на инфлацията (сега тя е 12,5 процента) България се нарежда на второ място в Европейския съюз. Очаква ни тежка криза, икономиката става все по-уязвима от външни фактори, заради високият размер на кредитите и огромният дефицит по текущата сметка, който се очаква да достигне рекордно ниво от 20 процента от брутния вътрешен продукт" Това пък би означавало, че страната ни ще се окаже с най-висок дефицит в света - също рекорд в последните шест десетилетия. В същото време т. нар. инвестиционен рейтинг на България е най-ниският от 2006 година, а през тази - спадът в икономическия растеж е сигурен.

Мeдицински центрове, неподвластни на Станишев и компания, също обявиха "нездрави", в разрез с генералната линия свои изследвания, които помрачават всенародния "ентусиазъм" по пътя към новото сияйно бъдеще. Специалисти от Националното дружество по ендокринология доказват, че 15 процента от българите са болни от диабет, приблизително още толкова имат всички шансове да се разболеят от него, все по застрашителна става картината и при децата. Подобни радостни новини пристигат и от психиатричната клиника към Александровската болница в София. Въпреки че няма регистър на пациентите, според специалистите 20 на сто, или милион и четиристотин хиляди българи имат психични разстройства. Отделно са другите с най-различни депресии, от които само малка част се ползват от съответно лечение.
Славното управление на тройната коалиция е ознаменувано и от друг светъл факт, съобщен от Българската асоциация на онкоболните. Само за една година болните от рак са се увеличили с 12 на сто, средната възраст на заболелите пада непрестанно, няма достатъчно животоспасяващи лекарства, няма и точен регистър на пострадалите хора. Едновременно с това бием всички рекорди в Европа по инсулти и инфаркти на глава от населението, отдавна забравени болести като туберкулозата  отново пълнят медицинските статистики. Всяка година от различни заболявания в отвъдното се пренасят хората на един средно голям град, бизнесът на погребалните агенции процъфтява, в редица по-големи селища у нас разширяването на гробищните паркове се превръща в основен проблем. А за стотиците хиляди наркозависими няма смисъл да говорим - проблемите им далеч не са приоритет на правителството, въпреки че това истинско бедствие убива децата ни. Над двеста хиляди пушат марихуана, повече от сто хиляди са зависими от хероин и друга твърда дрога. Разбира се, и при тях няма точен регистър, но едно е сигурно: че броят им нараства, след като българските училища са буквално ( и безнаказано) обградени от кохорти наркодилъри и сводници.
През това време, вече 18 години, идиотските реформи в здравеопазването продължават, броят на болниците по нареждане от Брюксел се свива драстично, а повечето от тях се превръщат в търговски дружества. Което, освен че е опасно за здравето на масово заболялата ни нация, издава извратено мислене и управленско безсилие.

Сред пороя от убийствени за нас прогнози (включително и за изчезването на българският етнос след около 50 години) и дузината социологически проучвания се появи още едно. За да сложи венец върху политиката на управляващите, заети със собствения си бизнес, вътрешнопартийни боричкания, замитането на следи от поредния корупционен скандал и нескопосни опити да омаловажат тежките укори в доклада на Европейската комисия - особено в частта за съдебната система, вътрешният ред и яловата борба с организираната престъпност.  Към серията определения на чуждите медии за България като "криминално тресавище" и опасно за живеене място, преди няколко дни прочетохме и изследването на друга авторитетна международна агенция, чийто резултати са невиждан рекорд за цивилизованите държави. Според него само 2 процента от българите вярват на институциите у нас, а повечето от анкетираните се чувстват като чужденци в собствената си родина. Но за управляващите в София статистиката очевидно не е най-популярното четиво, иначе, при повече морал, всички вкупом трябваше да си подадат оставките. Моралните жестове сред домораслите ни държавници обаче са почти непознати, докато един хубав ден народният гняв не ги изхвърли от властта. Което, ако съдим по нарастващото обществено напрежение, е въпрос на месеци.

У нас · Митко Димитров: Управляващите харизаха още пари на концесионера на „Тракия“
· Гагаузов замаза скандала с корупцията в пътния фонд

По света · Скандал в Англия заради британски духовник, поискал мюсюлмански закони
· Путин: С диктата на олигасите в Русия е приключено

Коментари · Поставихме рекорд по неуважение към българските институции

Икономика · E.on оставя Варна на тъмно, елтехниците напускат масово