"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 744 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 3/03/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Избират Медведев за руски президент

В Русия вчера избираха президент. Настоящият държавен глава Владимир Путин няма право да се бори за трети пореден мандат и сигурен победител е обявеният от него за наследник Дмитрий Медведев. Право на глас имат 109 милиона руски граждани. Общият брой на избирателните секции е около 96 300, над 350 от които в чужбина. Тъй като територията на Русия попада в 11 часови зони, гласуването започна на някои места в 20 ч. по Гринуич в събота (22 ч. българско време вчера), а последните секции  затвориха врати в 18 ч. по Гринуич в неделя (20 ч. българско време).
Първите резултати от проучванията екзитпол са очаквани веднага след приключването на изборния ден на цялата територия на страната.
До участие в изборите бяха допуснати четирима кандидати. Проучванията на общественото мнение отреждат на сегашния първи вицепремиер Дмитрий Медведев около 70% от гласовете - около пет пъти повече отколкото за следващия претендент - комунистическия лидер Генадий Зюганов, на когото анкетите отсъждат между 9 и 16,3%.42-годишният Медведев ще стане най-младият държавен глава на Русия от времето на цар Николай Втори. След като Владимир Путин подсказа, че ще заеме поста министър-председател, наблюдателите говорят за предстоящо изместване на центъра на властта от Кремъл към сградата на правителството - Белият дом, отбелязва Ройтерс.
Другите кандидати са Владимир Жириновски, на когото сондажите отреждат между 7 и 13,7%, и привърженикът на присъединяването на Русия към Европейския съюз Андрей Богданов, който се очаква да получи едва 1%.
Очаква се избирателната активност да бъде сравнително висока - около 65%. Тя е от важно значение, отбелязват западни наблюдатели, тъй като е своеобразен тест за подкрепата за Владимир Путин.

Коментари за изборите в Русия на стр.14

У нас · Гайдарски обвини лекарите, че искали само пари
· Ивелин Иванов, очевидец: Нямаше никаква организация в спасяването на хората от пожара

По света · Избират Медведев за руски президент
· Гонят сръбските полицаи от Косово

Коментари · Новото (Евро)робство на тройната коалиция

Икономика · Олиото пак рекордьор по поскъпване