"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 744 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 3/03/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Гонят сръбските полицаи от Косово

Главният щаб на косовската полицейска служба реши да отнеме правата за 48 часа на полицаите от сръбска националност в района на Гниляне. Пазителите на реда трети ден протестират срещу едностранно провъзгласената независимост на Косово, като отказват да се подчиняват на косовската полицейска служба. Говорител на службата заяви, че на полицаите, които протестират в селата Кушче, Пасяне и Ранилуг, е било наредено да върнат служебното си оръжие и полицейските значки.129 сръбски полицаи искат да бъдат ръководени от представители на полицията на мисията на ООН в Косово (ЮНМИК).
В Косово в момента мирно протестират неколкостотин от общо 710 сръбски полицаи, които работят в косовската полицейска служба (КПС).
Те решиха да не се подчиняват на командването на КПС в Прищина. Не са съгласни и с пристигането на мисия на ЕС в Косово. Косовската полицейска служба се състои от 7119 души, от които 10% са сърби.
Междувременно хиляди излязоха по улиците на трите най-големи градове в Швеция на мирен протест с настояване страната да не признава независимостта на Косово, предаде Асошиейтед прес. Организираните от сръбската младежка организация в Швеция демонстрации започнаха в центъра на Стокхолм, Малмьо и Гьотеборг в 12,44 ч местно време, символизирайки резолюция 1244 на ООН от 1999 година. С тази резолюция официално бе признат суверенитетът на Сърбия, поставяйки едновременно Косово, като част от Сърбия, под временното управление на ООН, подкрепено от силите на НАТО. Според полицията и организаторите близо 600 демонстранти, предимно от сръбски произход, подкрепени от мнозина симпатизанти шведи, гърци и кипърци са преминали през центъра на Стокхолм. Също близо 600 души, пренебрегвайки студа и дъжда, са протестирали срещу признаването на независимостта на Косово в Гьотеборг, а в Малмьо техните съмишленици са били над 500 души.

У нас · Гайдарски обвини лекарите, че искали само пари
· Ивелин Иванов, очевидец: Нямаше никаква организация в спасяването на хората от пожара

По света · Избират Медведев за руски президент
· Гонят сръбските полицаи от Косово

Коментари · Новото (Евро)робство на тройната коалиция

Икономика · Олиото пак рекордьор по поскъпване