"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 744 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 3/03/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Димитър Ангелов, председател на фенклуба на ЦСКА: И ЕС, и САЩ, и Митал са дошли само да грабят от България

Михаил Кръстев

Димитър Ангелов е роден на 20 октомври 1965 г. в София. Завършил е техникум по машиностроене. Председател е на фенклуба на ЦСКА от октомври 1999 г. Живее и има собствен бизнес в София.

- Г-н Ангелов, през последните месеци името на ЦСКА неизбежно се свързва с това на металургичния комбинат "Кремиковци". Факт е, че и двете институции преживяват тежки времена. Според вас има ли обща закономерност в това?
-Кремиковци е комбинат, който осигурява прехраната на хиляди българи, ЦСКА е футболен клуб, който е давал стотици пъти повод за национална гордост на милиони българи. Името на ЦСКА няма и не бива да има нищо общо с "Кремиковци". След като ЦСКА го има, не може да става въпрос за криза. След 10 ноември 1989 г. бе направено всичко възможно този клуб да бъде съсипан и закрит. Това бе провокирано от няколко правителства. Когато се опитваш да работиш за България не е необходимо да рушиш, а трябва да създаваш. ЦСКА оцеля единствено и само заради своята единствена и уникална публика, съставена изключително от обикновени, но будни хора.
- За положението в ЦСКА, както и в "Кремиковци", основно обвиняват Александър Томов. До колко той е отговорен за кризата? 
-ЦСКА преди всичко е морал и всичко, което не е чисто, не е изрядно в този отбор, бие по главата на този, който ръководи клуба. В никакъв случай феновете няма да търпят когото и да било, който не работи за благото на ЦСКА, независимо дали е Александър Томов или някой друг. Преди години бяха организирани протести, бяха рязани греди, защото ръководството не си вършеше качествено работата. Клубът е единствено и само на своите фенове. Феновете на ЦСКА желаят час по-скоро клубът да бъде листван на Софийската фондова борса, така както са например "Барселона" или "Реал Мадрид". Президентът, в случая Александър Томов, не трябва да бъде собственик на клуба. ЦСКА няма нужда от собственици, няма нужда от благодетели. ЦСКА има нужда от българи, които да обичат този клуб и преди всичко да го управляват, а не да го притежават. Този клуб е институция, този клуб е на цяла България. Не може един човек да се идентифицира с него пък бил той и негов президент. Клубът е на всички хора, които го обичат, именно те трябва да го управляват.
- Смятате ли, че футболен клуб ЦСКА бе закупен от индийския милиардер Прамод Митал само заради интереси, свързани с данъчни облекчения около "Кремиковци"?
- Господин Прамод Митал не е дошъл в България да ни дава, той е дошъл да взима от нашата страна. Всички чужденци, които са дошли да ни управляват, са дошли да взимат от нас. Никой не е дошъл,  защото изпитва особени симпатии към нас, никой не е дошъл да ни даде, да ни целува, всеки е дошъл да вземе от нас - и Евросъюза, и Америка, и Митал и всички, които се интересуват от своите собствени интереси, а на от тези на България.. Това е истината. Аз не искам в моята държава българското правителство и българския президент да изпълняват всичко, което им се нареди от Европа, Русия или Америка, не искам американския посланик да казва кое е редно и кое не е редно, искам сам да решавам кое е редно и кое не е редно за себе си, и хората за себе си. Искам нашето правителство да бъде правителството на цяла България, на българските граждани, искам да има граждани в тази държава, а не да има поданици, не безгръбначни, не мекотели.
-  Какви хора са в основната си част българските запалянковци?
- Последните истински граждани останаха на стадионите, само тук. Ето видяхте днес как феновете на стадиона заявиха ясната си позиция по проблема в Косово. Ние, като православни християни сме длъжни да покажем подкрепата си към нашите православни братя в Сърбия. Косово е християнско и ще остане такова, независимо от интересите на разни хора. Подобен протест може да се види само по стадионите, само от футболните агитки, които не се страхуват да демонстрират своето недоволство. Навсякъде другаде хората ходят ударени като от хеликоптер - не се усмихват, не се веселят, не вдигат поглед нагоре, за да не виждат жалката картинка около себе си. Гледат в земята и ходят като сомнамбули. Те до такава степен са убити - духовно, морално, по всякакъв начин. Вижте какъв упадък, бъдещето на нацията, малките децата се радват на някакви вулгарни романи, които се продават с някакви жълти вестници, полудяват по някакви си хип-хоп и чалги. Това ли е България, това ли е българската култура, това ли са българските деца?
 - Да се върнем на въпроса за "Кремиковци", в последните дни се заговори, че работници от комбината може да блокират стадион "Българска армия". Това на практика не се случи и логично изниква въпроса, кой има полза от тиражирането на тази новина?
- Да не опитват, да не се занимават с нас, да се занимават с проблемите си. Нека да бъде ясно, ЦСКА няма нищо общо с "Кремиковци".
- Но кой има полза от това да се отклонява вниманието от истинските проблеми на ЦСКА и металургичния комбинат?
- Казах, едното няма нищо общо с другото. ЦСКА не е изял заплатите на работниците от "Кремиковци" и това трябва да бъде ясно. Господин Томов е взел около 3 600 000 евро от трансфери в ЦСКА, издръжката на ЦСКА по мои сведения е някъде около 20 000 евро месечно. Сами можете да си отговорите как се издържа клуба. Клубът се издържа от трансфери. Това, че някой пуска слухове, за да извлече полза от тях, не е наша работа. Ние, феновете на ЦСКА, се интересуваме само от развитието на клуба и държим всяка стотинка постъпила в него, да се използва за благото му, а не да се прибира в нечии джобове.
-  Смятате ли, че футболен клуб ЦСКА бе закупен от индийския милиардер Прамод Митал само заради интереси, свързани с данъчни облекчения около "Кремиковци"?
- Ние казахме, че не ни интересува никакво ръководство, клубът оцелява единствено и благодарение на своите фенове. Никой не е над нас, този, който не се съобразява с нас, да се учи да скача и да лети от камбанария без крила. Ако не е подготвен, земята е много остра, песъклива и има твърди камъни по нея, не е дунапрен.

У нас · Гайдарски обвини лекарите, че искали само пари
· Ивелин Иванов, очевидец: Нямаше никаква организация в спасяването на хората от пожара

По света · Избират Медведев за руски президент
· Гонят сръбските полицаи от Косово

Коментари · Новото (Евро)робство на тройната коалиция

Икономика · Олиото пак рекордьор по поскъпване