"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 63 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 24/12/2005
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
За Суха Коледа се месят три хляба с мълчана вода


По бъдника се гадае каква ще е годината

Наричат Бъдни вечер още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На 24 декември свършват четиридесетдневните Коледни пости, започнали на 15 ноември, Коледни заговезни. Според народното вярване Божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила Млада бога, но съобщила на другия ден. Затова първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, не казва новината на самия ден, а на следващия. Тогава се викат и гости. На Бъдни вечер особен смисъл имат бъдникът, трапезата, каденето и обредните хлябове.
Бъдникът е специално избрано тригодишно право дъбово или крушово дърво, което млад мъж отсича в гората и го носи вкъщи. То гори цяла нощ, вярва се, че ако още тлее на сутринта, годината ще е богата. В огъня го слага най-възрастната жена. В края на дървото се прави дупка, която се затъква със зехтин, восък и тамян. Този край се увива в бяло конопено платно и върху него се редят три въглена от ралника, като се наричат - за житото, за виното и за кукуруза. На сутринта се гадае, който е покрит с пепел, значи ще има плодородие, който е почернял - слаба ще е реколтата.
Обредните хлябове са три вида. Първите са посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти - земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще влязат в къщата. Всички видове хлябове се месят със специален ритуал. Брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешникът, а водата, с която се замесва брашното, е мълчана вода. Тя се носи с бял котел от мома или млада булка, омъжена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала. На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македония се изпича прясна пита със сребърна пара.
Трапезата на Бъдни вечер е ритуална, храните са нечетен брой и постни. Приготвя се варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. тиквеник, чесън, мед, орехи, жито, плодове, обреден хляб (боговица, богова пита, богов кравай, благословник), баница, зелник. Скилидки чесън се нижат на усукан бял-червен конец и ги връзват на децата като гривна или гердан. Носят се до Ивановден за предпазване от "караконджото". Под трапезата се постила слама, до трапезата се слага ремъкът на ралото, ръкавица, пълна с житни зърна, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Най-възрастният мъж взема ралника, на който са сложени три въглена и тамян и прикадява три пъти - трапезата, къщата, зимника, кошарата, оборите, хамбарите. Вярва се, че тамянът гони нечестивите сили.
Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. Хората не бива да стават от трапезата, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да се надигне от софрата, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Стопанинът и стопанката вдигат заедно най-големия хляб към тавана и наричат: "Толкова високо да е житото!". След това го разчупват, първото парче слагат пред иконата на Св. Богородица, останалите раздават на всички край софрата. Парче от обредния хляб се слага на полицата, за да израснат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла. От трапезата се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането край нея някъде се оставя празно място - за мъртвите. През нощта софрата не се вдига, вярва се, че умрелият ще дойде да се навечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всички в семейството, за очакваната женитба на момите.
Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това са момчета от осем до дванадесет годишна възраст. Всяко коледарче носи накичена дрянова пръчка. За коледарчетата домакинята е приготвила от ранна сутрин колачета, сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде и дребни пари.


 

Роди се Спасител, който е Христос

Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници. С него идва изпълнението на обещанието за Спасителя, който да възстанови прекъснатата от грехопадението на Адам и Ева връзка между Бога и човека.
Избраната за Негова майка Мария и съпругът й Йосиф трябвало отидат във Витлеем за преброяването на населението. Малкото градче било препълнено, а в страноприемниците нямало места. Бременната Мария вече имала силни родилни болки. Един скотовъдец се смилил над тях и им дал подслон в пещерата, в която държал добитъка си.
Първите, които поздравили Исуус с идването Му на този свят, били овчари, пасящи наблизо стадото си. Радостната новина им съобщил ангел с думите "Не се страхувайте, защото ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всички хора. Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, който е Христос, Господ. И това ще ви бъде знакът: ще намерите младенец, повит и лежащ в ясли' (Евангелие от Лука 2:10-12). След тях дошли мъдреци от изток, водени от предсказания и пътеводната Витлеемска звезда. Първоначално те потърсили новороденото в двореца на цар Ирод в Ерусалим, но свещениците ги упътили към Витлеем. Там мъдреците се поклонили на Божия син и го дарили с царски дарове: злато, ливан и смирна.


 

Патриарх Максим няма да служи за Рождество

За първи път патриарх Максим няма да отслужи празничните богослужения за Бъдни вечер и Рождество Христово. Патриархът още не е изписан от болница "Лозенец", където постъпи преди три месеца. Тогава Светият синод съобщи, че Негово Светейшество е със счупен крак и висока температура. Според проф. Иван Желев, директор на Дирекцията по вероизповедания, патриархът е в добро здраве, но не го изписват заради необходимите рехабилитационни процедури.
Патриарх Максим заяви пред БНТ, че много съжалява, че не може да отслужи светата литургия на този голям църковен празник, но благодари на Бога, който назидателно го е наказал, но не го е предал на смърт. "Чувствам се благословен от Бога, а не изоставен, като получавам известие, че в храма не забравят да ме споменават в молитва", каза дядо Максим.
Българският митрополит в САЩ, Канада и Австралия - Йосиф, в съслужение със Знеполския епископ Николай и духовници, ще отслужи днес от 18.00 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" вечерното богослужение за Бъдни вечер. В храма на 25 декември от 9.30 часа митрополит Йосиф ще отслужи и празничната Света литургия за Рождество Христово. Рождественска литургия за празника ще отслужат в църквата "Света Неделя" по-рано сутринта на 25 декември - от 8.00 часа, епископ Николай и храмовото духовенство.


 

Как празнуват по света

Англия
Всяка домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслени сладкиши от бадемово тесто със захаросани плодове. В менюто преди десерта е включена и знаменитата супа от костенурки и, разбира се, пуйката. В навечерието на Коледа и на следващия ден по улиците могат да се видят многобройни карнавали и тайнствени пиеси, в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги широки ленти. Нарастването на деня е знак за нови сили и това се празнува по няколко начина: преплуване на река на 25 декември и лов на лисици - на 26-и.

Италия
На 24-и декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е голямата козуначена кифла, която служи за коледен сладкиш. Тя се пази за постната вечеря на 24-и и е предшествана от различни каши.
Традиционната пуйка е за обяда на 25-и. Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5 януари вечерта, точно преди да се появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по-голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен от захар.

Франция
Във Франция всяка област добавя по нещо типично свое към коледната традиция. Още на 1-и декември всяко дете получава шарен картонен календар с 24 прозорчета.
Зад всяко прозорче има изненада - малко лакомство. На 24-и декември се отваря последното и най-голямо прозорче. В празничната вечер около бляскавите светлинки на елхата семейството похапва пуйка с кестени и различни изискани специалитети, купени специално за случая - миди, охлюви, риба сьомга и скъп пастет от гъши дроб. В Елзас - област, която в последните столетия е била ту част от Франция, ту от Германия, традицията гласи: печени кестени и греяно вино.

Гърция
Гръцките коледни и новогодишни традиции са тясно свързани с религията. Коледната традиция е много близка до нашата. Елхата се подрежда на 24-и декември и се разваля 12 дни след това, точно след Йордановден или Фота, както го наричат гърците. На Бъдни вечер се яде постно, както и у нас - ошаф, баница, щрудел, боб. Почти същият е и обичаят - Коледуване.
И в Гърция Коледа е семеен празник - всички заедно отиват на църква, всички заедно хапват от свинското, печената пуйка със зеле и изключително вкусната баклава със сусам, канела и портокалови кори, която не липсва в никоя къща. Подаръците се раздават на Нова година. Айос Василис е любимият светия на гръцките деца. Той е техният Дядо Коледа.

У нас · Зам.-министър на МВР дава на съд Коритаров
· Висш чиновник плаши журналисти с мутри
· Наблюдават София с видеокамери

По света · Грандиозна измама в клонирането
· Инцидент в атомна централа в Шотландия

Коментари · 2005: Година на лъжата, Big Brother и АТАКА

Икономика · Дубайски “маркови” парфюми са хит на Коледния базар
· Външният ни дълг се е увеличил с 888 млн. евро