"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 765 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/03/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Скандални прокурори бързат да напуснат съдебния съвет

Двама прокурори, нашумели покрай последните скандали в държавното обвинение, пожелаха в сряда пред Висшия съдебен съвет (ВСС) да се оттеглят от активна служба. ВСС задържа на работа сливнишкия обвинител Емил Милев. Той е поискал да спре да се занимава със защитата на държавните интереси, защото повече нямал желание за това. Името на Милев нашумя, след като подаде сигнал за изнудване срещу висшия прокурор Ангел Дончев. Исканата сума от 20 000 евро била, за да бъде прекратена проверка на ГДБОП срещу Милев.
След като бе арестуван с белязани пари, Дончев заяви, че двамата са част от "приятелски кръг", в който се "въртели и много по-големи суми", но нямало нищо незаконно. И в този скандал бе намесено името на вътрешния министър Румен Петков. В СРС-тата на разговорите между двамата прокурори Дончев е записван да казва, че крайният получател на 20-те хиляди е именно Петков.
ВСС удовлетвори обаче искането на подалия молба за пенсиониране зам.-районен прокурор в Оряхово Димитър Викентиев. Той е разследван за престъпления срещу правосъдието, свързани с неправомерно прекратяване на дела и досъдебни производства. В случая с Викентиев бе намесен и депутатът от Коалиция за България Тома Томов. Той в момента е със свален имунитет и също е разследван. Според обвинението народният представител е извършил престъпления против правосъдието в периода март-август 1999 г. в качеството му на началник на Викентиев в оряховската прокуратура.
Освен пенсия обаче, Викентиев пожелала пред ВСС да му се изплати и еднократното обезщетение от 20 брутни магистратски заплати (над 50 000 лева) заради положената вярна служба. Т.нар. правителство на съдебната власт обаче му отказа с мотива, че в момента той е следствен. Обезщетението може да бъде изплатено, само ако съдебните процедури срещу експрокурора завършат с оправдателна присъда или прекратяване поради липса на доказателства.

У нас · АТАКА: Посещението на Ердоган в Кърджали е незаконно
· Скандални прокурори бързат да напуснат съдебния съвет

По света · Русия модернизира сръбските изтребители
· Арестуваха италианци циркаджии, държали българки в робство

Коментари · Обвинен в престъпления прокурор иска 50 хиляди за "вярна служба"

Икономика · Здравната каса уби човек в Бургас