"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 765 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/03/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Запушиха устата на Илия Илиев


В МВР трескаво подменят документи, очакват се нови арести

Вчера управляващите запушиха устата на  бившия главен секретар на МВР Илия Илиев, като не го допуснаха да се яви и да говори пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Заедно с бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов той трябва да говори по темата за борба с наркоразпространението и наркотрафика. Илиев се е готвел да направи важни разкрития, които щели да доведат до срутването от власт не само на Румен Петков, но и на целия кабинет, разкри пред в. "Атака" отлично информиран източник.
Илия Илиев бе арестуван внезапно във вторник вечерта без обяснение. Вчера стана ясно, че е обвинен, че е разработвал незаконно бившия зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов. Не стана ясно обаче защо го задържат точно сега и необходимо ли е изобщо да се прибягва до тази крайна мярка. При положение, че Илиев не се готви да извършва серийни убийства и спокойно е можел да мине с освобождаване под гаранция. Именно арестът доказва, че властта е в паника от това, което Илиев може да изнесе в публичното пространство. Вчера след натиск от страна на опозицията бе разрешено Илиев да се яви пред парламентарната Комисия по сигурността, но това така и не се случи.
"На 25.03.2008 г. срещу мен бе повдигнато обвинение във връзка с дейността ми на главен секретар на МВР. Това обвинение не ми дава възможност да отговоря на всичките въпроси, които евентуално ще ми бъдат отправени, тъй като
отговорите ми ще могат да бъдат използвани срещу мен. Моите изявления щяха да подпомогнат създаването на прозрачност в МВР. Подложен съм на неправомерна репресия, с която се цели ограничаването на възможността да участвам в обществения дебат по проблемите на МВР. По тази причина съм принуден да се откажа от възможността, която ръководството на ВКП ми дава да се явя пред вас." Това написа в писмо до парламента Илия Илиев вчера.
На въпрос на журналисти защо е постановил ареста, главният прокурор Борис Велчев витиевато отговори, че това решение не било лесно, нито необмислено. За капак той призна, че самият не е очаквал такъв развой на събитията.  

В МВР трескаво подменят документи

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия  бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов. Той нарече битката, която тече в момента "на живот и смърт" и не изключи възможността той да е следващият арестуван.  
В декларация пред парламента депутатите от БНД поискаха в пленарна зала да бъде изслушан премиерът Сергей Станишев заради последните скандали около вътрешното министерство. Искането обаче бе отхвърлено.

Станишев, зависим от Петков, носел му пари за изборите

Премиерът Сергей Станишев е поставен в ъгъла от своя вътрешен министър Румен Петков и е зависим от него. Идват избори и за партията трябват пари. Румен Петков е човекът, който осигурява парите за изборите на тази партия години наред. Това заяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов в предаването "Коритаров Live" по Нова телевизия. "Не сядал на една маса със сульо и пульо, казва вътрешният министър. Искам да попитам кой му разреши тогава да сяда на една маса с престъпници и какъв е общественият и държавният интерес той да сяда на една маса с "оперативно интересни лица", както той се изразява", попита народният представител. Той припомни, че е задал въпрос на премиера дали той е разрешавал такива срещи на министъра, защото регламентиран контакт, според терминологията на МВР, означава да ти разреши началникът. Атанасов обвини Румен Петков в злоупотреба с власт с цел компрометиране на политически противници. "Този човек ни върна в годините преди 1989 г., когато ДС, управлявана от неговата партия, се разправяше с всички възможни средства с политическите си опоненти. По този начин се действа и сега", каза още депутатът. Той коментира също, че Румен Петков лъже за това, че депутатът не е предал на прокуратурата оригиналния диск със записите от подслушаните със СРС разговори на висши служители от вътрешното министерство. Атанасов попита откъде Петков има информация какво става във военно-окръжна прокуратура, тъй като делото е секретно."Във вътрешната комисията, която е при затворени врати, може да се споделя всяка класифицирана информация. Бившият главен секретар на МВР може да сподели достатъчно много информация, която да уличи вътрешния министър в престъпление", потвърди информацията на "Атака" Атанасов.
БСП застана зад Румен Петков, като обяви скандала в МВР за оздравителен процес. Депутатът Антон Кутев заяви, че БСП вярва на Румен Петков. Сергей Станишев пък се изказа внимателно, като хем призна, че има нещо гнило в МВР, хем отново заяви, че става въпрос за битка между генерали, които преследват политически цели.

У нас · АТАКА: Посещението на Ердоган в Кърджали е незаконно
· Скандални прокурори бързат да напуснат съдебния съвет

По света · Русия модернизира сръбските изтребители
· Арестуваха италианци циркаджии, държали българки в робство

Коментари · Обвинен в престъпления прокурор иска 50 хиляди за "вярна служба"

Икономика · Здравната каса уби човек в Бургас