"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 769 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 1/04/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Сепаратистките настроения на Балканите взимат връх с помощта на Брюксел


Външната политика на София продължава да бъде васална

Люблена ПАПАЗОВА

 След като НАТО успя да си създаде държава на Балканите, защитниците на сепаратизма в района изведнъж съзряха в алианса верен покровител. Докато в Косово развяваха американски, британски и синьо-белите знамена на пакта с надписи "благодаря", унгарците в Румъния обявиха, че ще поискат отделяне от Букурещ с помощта на военния съюз. От своя страна пък румънците обявиха намерението си да анексират Молдова, пак разбира се под благосклонния поглед на съюзниците от Брюксел. Предстоящата среща на върха на НАТО в северната ни съседка от 2 до 4 април определено ще премине под знака на разделянето, и то за съжаление в района.
Затова отношенията между България и Македония придобиват един нов нюанс, за който очевидно нито в София, нито в Скопие са подготвени. Амбициозната задача да начертае основните насоки в междудържавните ни връзки за в бъдеще направи и фондацията Манфред Вьорнер в студия, озаглавена "Българската политика спрямо Македония", която бе представена вчера. Задача по принцип похвална, но след като си спомним антибългарските изяви на подобни фондации и откровено пагубната роля на Атлантическия клуб,и двете организации оглавявани от Любомир Иванов, няма как да не останем разочаровани от документа. Като началото, той освен на български и английски езици, е издаден и на македонски, както става ясно от заглавната страница. За пред медиите в София, които вчера отразиха представянето му, обаче е използвана витиеватата формула "македонската книжовна норма", понеже на всички ни е ясно, че подобен език не съществува.  Авторите правят и една много съществена грешка още в началото-хвалейки президента Георги Първанов и министър-председателят Сергей Станишев за твърдата им позиция спрямо антибългарските прояви в Скопие. Иванов и сие привеждат като доказателство оплакванията на Гоце и Сергей пред американския президент Буш. Неясно защо творците на документа виждат в мънкането пред световния полицай номер едно израз на дълбоко професионална външна политика и отстояване на националните приоритети. Те очевидно напълно споделят тезата на сегашните управляващи, че политиката на страната ни трябва да се гради във Вашингтон или Брюксел, вместо от двете страни на улица "Дондуков". Познавайки добре компетентността на сегашния американски президент, той едва ли прави съществена разлика между Македония и Молдова и със сигурност е пропуснал покрай ушите си хленченето на държавните ни мъже, пардон ръководители.

 Като грешка номер две не можем да не отбележим твърдата увереност на авторите, че Македония ще стане член на НАТО и ЕС. Според тях, докато текат преговорите с двете организации, властите в Скопие може да бъдат принудени да прекратят антибългарската си кампания и да спрат тормоза си над истинските нашенци, които не крият своя род. Идеята по принцип е добра, защото както помним добре от нашата съвсем скорошна история, Брюксел умее добре да извива ръцете на готовите на всичко кандидати за приемане. Евроатлантическата перспектива на Македония обаче все повече се превръща в мираж. Съществените спорове за името с Гърция, които напоследък стават все по-разгорещени, вместо да вървят към компромис правят поканата за членство в пакта невъзможна заради очакваното вето на Атина. ЕС пък последователно отстоява тезата си от преди година, че последвало разширяване ще го направи още по-хаотичен и трудно работещ и прием на нови държави в обозримо бъдеще не се очаква, още повече, че България и Румъния ясно показват в последно време, че не са били готови да станат част от европейския клуб. Затова Брюксел едва ли ще отправи ясна покана към Македония или която и да е друга страна от Западните Балкани и съответно този лост за натиск върху Скопие става неизползваем.
На последно място, но не по-важност, си струва да отбележим още една съществена грешка в доклада на фондацията. В документа ясно пише:" Нерегистрацията на ОМО Илинден ще става все по-трудно защитима теза, особено след евентуалното членство на Република Македония в НАТО, а още повече в ЕС. Разбира се, казусът е преди всичко правен, но българската позиция и българската кауза несъмнено биха били по-силни, ако на този проблем по-бързо се намери решение. И Скопие, и правозащитни организации като Хелзинкския комитет изведоха тази тема в международен контекст, от което България не печели". Скандалната препоръка става обществено достояние само дни, след като стана ясно, че Страсбург продължава да ни тормози за признаването на сепаратистката партия, която Любомир Иванов пламенно защитава. Миналата седмица стана ясно, че комитетът на министрите на Съвета на Европа приканва България да регистрира ОМО "Илинден" и да не пречи на нейните сбирки. Това е написано в доклад за това как 47-те държави от СЕ изпълняват решенията на съда за правата на човека в Страсбург. Четири от 19-те дела, свързани с нашата страна, са на омовци. Високопоставен дипломат прогнозира пред вестник "Сега" засилване на натиска върху България.
 
 За всички е ясно, че е налице ново активизиране на групата войнстващи македонисти, които нарушават нагло българските закони. Въпросът е защо подобна антибългарска теза намира място в документ, който трябва всъщност да защитава българската национална кауза?
Отговорът е прост-документът само проформа е изготвен от българи и пак само проформа има за цел да набележи най-важните стъпки пред София в отношенията със Скопие. Той всъщност е поредния опит за припознаването на антинационални идеи, маскирани като неизбежни отстъпки от страна на България. Ако все пак признаването на ОМО Илинден стане факт, това за сетен път ще покаже, че нашата външна политика остава васална.

У нас · Брюксел погва винпром "Пещера" за далавери с цените
· АТАКА сезира ВАС за СРС-тата

По света · Европа посреща Буш с протести против НАТО
· Забраняват ислямистката партия на Ердоган

Коментари · Сепаратистките настроения на Балканите взимат връх с помощта на Брюксел

Икономика · Парното поскъпва с 20% от 1 август