"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 788 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 23/04/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Архонт Слави Бинев пред Европарламента: Турция да се извини за геноцида над българи и арменци

Евродепутатът от АТАКА Слави Бинев призова Турция да се извини за петвековното робство и същевременно то да се признае за геноцид и етническо прочистване. На откритата пленарната сесия на ЕП в Страсбург Бинев направи едноминутно изказване по въпросите на "геноцида, военните престъпления и тези срещу човечеството, извършени от тоталитарните режими".
През XX век, освен тоталитарните режими на комунизма и нацизма, са факт и жестоките посегателства върху човешките права над българския и арменския народ от страна на Османската империя. Близо пет века под властта на Османската държава, насилията над българския народ добиват черти на геноцид, обяви евродепутатът от АТАКА.
Значителна част от българското население е отлъчено в робство и изтребвано или насилствено ислямизирано, което в основата си представлява целенасочено етническо прочистване, категоричен беше Бинев.
Той посочи и друг неоспорим факт - насилственото депортиране и убийствата на над милион и половина арменци от турските власти в периода 15-17 г. на XX век.
Всички подобни действия спрямо българи и арменци отговарят напълно по състав на постановителните актове на ООН за наказване и преследване на геноцид, заяви архонтът.
Според Бинев признаване на геноцида срещу арменци и българи ще бъде ясен знак към Република Турция да поеме отговорност и да сe извини за петвековното иго над българите и за извършените престъпления и масови убийства, както и да обезщети наследниците на бежанците за страданията и за заграбените им частни имоти, останали на нейна територия.

У нас · Архонт Слави Бинев пред Европарламента: Турция да се извини за геноцида над българи и арменци
· Промените са чисто козметични

По света · Ал Кайда ни заплаши заради участието във войната в Ирак
· Корупцията превръща България в блато

Коментари · Станишев вдигна много шум за нищо с ремонта си

Икономика · Токът скача след Великден